Güneş Enerjisi Teknisyeni Ne İş Yapar?
Güneş Enerjisi Teknisyeni ne iş yapar sorusunun cevabına geçmeden önce enerji ihtiyacı için bir kaç kelam etmek gerekiyor.
Güneş Enerjisi Teknisyeni nasıl olunur ve ne iş yapar sorularının cevabına geçmeden önce enerji ihtiyacı için bir kaç kelam etmek gerekiyor.
Enerji İhtiyacı
İnsanoğlu geçmişte suyun potansiyel enerjisinin değişimi ile su değirmenlerini kullanmayı, daha sonra ise kömürün enerji üretimi için bir kaynak olabileceğini de keşfetti. Zaten hali hazırda 3000 yıldır kullanılan kömür öncelikle İngiltere’nin ilgisini çekmiş ve 1700’lü yıllardan sonra inanılmaz oranlarda kömür çıkarımına başlamıştı.
Yıllar sonra petrol ve doğalgaz bulunması ve enerji sektöründe kullanılması ile kömür değerini yitirse de insanoğlu dünyanın değişimine öncülük etmiş ve sürekli bir enerji ihtiyacı doğurmuştur.
Enerji kullanımı ile ilgili ihtiyaçların tam anlamı giderilmesi mümkün görünmemektedir. Hali hazırda kullanımı devam fosil yakıtların kullanımı çevresel problemleri de ortaya çıkarmış durumda. Nükleer enerji yatırımları ise tam olarak güvenlik konuları tam olarak aşılmış değil. Bu nedenle hem çevreciler tarafından hem de yatırım maliyetinin yüksekliğinden dolayı yöneticiler tarafından sıcak bakılmamakta. Gelecekte ise enerji firmaları yeşil enerji üretimi, temiz ve doğal yenilenebilir enerji konusunda sektörde hem araştırma geliştirme alanında hem de uygulama safhasında enerji sistemleri alanında istihdam ihtiyacı doğacaktır.
Yeşil Enerji
Gerek rüzgar enerjisi gerekse de güneş enerjisi tüketilebilir enerji kaynakları arasında yer alan en doğal enerji kaynakları içinde yer almaktadır. Ülkemizde son yıllarda yapılan enerji yatırımları arasında HES, GES ve YES projeleri oldukça fazla olmuştur. Son yıllarda verilen devlet desteği ve alım garantileri sonrasında hemen herkes güneş enerjisi sistemleri kurarak güneş enerjisinden elde ettiği enerjiyi gerilim hattına verebilmektedir. Bu alandaki hızlı büyümenin yan etkenlerinden birisi de elbette ki bu konuda oluşan istihdam olanağıdır.
Güneş enerji sistemlerine yatırım yapan şirketler tarafından gerek kiralama gerekse de sahip oldukları arazilerde dev güneş enerjisi tarlaları kuruldu. Bu sektörde gerçekleşen büyük gelişim beraberinde güneş enerji panellerinin bakım zorunluluğunu da beraberinde getirdi. İşte bu yeni alanda bu işi yapacak teknisyenlere güneş enerjisi teknisyeni denilmektedir.
Güneş Enerjisi Teknisyeni Ne İş Yapar?
Güneş enerjisi teknisyeni, güneş enerjisinden elektrik üreten büyük ve küçük çaplı güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulum aşamasında ve kurulum sonrasında sistemlerin bakım sürecinde çalışan yetkili kişidir. Yenilenebilir enerji ihtiyacı arttığı için yüksek olasılıkla iş bulma imkanları da artıyor.
Güneş Enerjisi Teknisyeni Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bu işlerde yer almak için GES Sistemlerinin kurulum aşamasında yer alan teknik çizimlerin okunması ya da teknik çizimleri gerçekleştirebilecek yeteneklere sahip olmalıdır. Teknik konuları açıklıkla ifade edebilecek sözlü ve yazılı iletişim kabiliyeti göstermelidir. Ayrıca Güneş Enerjisi sistemlerinin bakım süreçlerinde; test ve ölçümlerini yapabilmeli, güneş enerjisi sistemlerinin bakımı ve onarımları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca komple sistemin çalışma dinamiği hakkında tam bilgiye sahip olmalıdır.
İşin gereği genel olarak elektrik devreleri ve elektrik sistemlerinin çalışması ile ilgili bilgi sahibi olması beklenmektedir.
Güneş Enerjisi Sistemleri Teknisyenin Çalışma Şartları ve Ortamı
Bu alanda çalışacak teknik elemanlar, doğal olarak sahada görev yapmaktadır. Bu nedenle açık havada çalışmakla birlikte güneşle doğrudan temas halindedir. Sistemlerin kurulumu ve bakımı esnasında toz ve güneşe doğrudan temas halindedir. Bahsettiğimiz etmenlerin etkilerine maruz kalmaktadır. Bazı deri hastalıkları ya da alerji olası durumdadır.
Güneş Enerjisi Teknisyeni Maaşları
Türkiye’de de halen gelişmekte olan GES’lerin yaygınlaşması ile birlikte bu alanda çalışmak ve görev yapmak isteyenler için oldukça iyi fırsatlar yaratacak ve yeni iş olanakları sunacaktır. Tahmini olarak kazanacakları ücret sektörel bazda Güneş Enerjisi Teknisyeni – Teknikerleri Maaşları 3000 tl ile 6000 tl arasında olması ön görülmektedir.
Güneş Enerjisi Teknisyeni Nasıl Olunur?
Güneş enerjisi teknisyeni olmak için ülkemizde henüz özel bir bölüm ya da eğitim bulunmuyor. Ancak yapılan işin temel özellikleri gereğince; temel elektrik ve elektronik bilgisi sahibi olanlar güneş enerjisi sistemlerinde çalışabilirler. Bu alanda çalışanlar, belirli bir çalışma sonrasında güneş enerjisi teknisyeni olarak görev alabilirler.Ülkemiz üniversitelerinde mühendislik alt dalı olarak okutulmakla birlikte ayrı bir bölüm olarak bulunmamaktadır.
Dünyanın her yerinde, güneş enerjisi teknisyenleri, büyüyen bu yeni sektörde hem iş güvenliğine sahip olmanın hem de değişimin bir parçası olmanın keyfini çıkarıyor diyebiliriz.
- Yakın Geleceğin Meslekleri isimli makalemizde hem dünyada hem de Türkiye’de kazandıracak meslekleri inceledik.