Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Son yıllarda teknolojinin inanılmaz boyutlara gelmesi ile birlikte nitelikli eleman yetiştirmek için Yapay Zeka Mühendisliği bölümü de açıldı.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
05.10.2020
83
A+
A-

Yapay zeka kavramını belki de ilk defa 2001 yılında yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı ve başrol oyuncusu Haley Joel Osment’un rol aldığı film ile duyduk diyebiliriz. Tabii ki ondan önce vizyona giren Matrix filmini de unutmamak lazım. Ancak son yıllarda teknolojinin inanılmaz boyutlara gelmesi ile birlikte iyiden iyiye kabiliyetleri olabilecekleri ve etik düzenlemeleri konusunda tartışmaların sesleri de yükselmeye başladı. Ülkemizde de bu alanda nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla Yapay Zeka Mühendisliği bölümü de açıldı.

Yapay zeka kendine kendine hareket edebilen, kendine kendine gelişebilen bir yapı olarak dünyada gittikçe yaygılaşan ve artık dünyanın bir parçası haline gelen bir olgu. Bu olgunun gelişmesi bir takım bilim insanları tarafından endişeyle karşılanırken, şirketler bu alanda yatırımlarını gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Biz bu yazımızda Yapay Zeka Mühendisleri ne iş yapar, hangi alanlarda çalışabilirler onları inceleyeceğiz.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Yapay zeka kendisine verilen bilgileri öğrenme, öğrenme neticesinde öğrendiklerini taklit etme ve hatta geliştirebilmesi sayesinde savunma sanayinden, enerji sektörüne, ulaşım sektöründen eğitim sektörüne kadar her alanda kullanımı ve kullanımı için araştırmaları gün geçtikçe artıyor.

Programsal algoritmalar ile yapay zekalar çeşitli analizler yapmakta, var olup toplanan veriler ile insan zekasını taklit etme yolu ile öğrenmeyi gerçekleştiren yapay zekalar öğrendiği bilgiler sayesinde karşısına çıkan ya da çıkabilecek olaylar karşısında kendiliğinden karar verebilmektedir. Süper bilgisayarların gelişmesi, inanılmaz boyutlarda veri ve bilginin işlenmesindeki hızların artmasının da etkisi ile yapay zeka uygulamaları insan hayatını kolaylaştıracak adımların atılması devam ediyor. Öyle ki sitemizde birçok teknoloji firmasının yapay zeka teknoloji ve yazılımlarına yatırım yaptığını dair haber ve makalelerimiz yer almakta. Tabii ki bahsedilen teknolojilerin ve algoritmaların kurulması için nitelikli beyin ve eleman gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması artık bir hobi ya da bir merak olmaktan öte programlandırılmış, eğitim olarak planlanmış bir müfredata dayandırılması zorunluluğundan dolayı Yapay Zeka Mühendisliği mesleği de doğmuş oldu.

Yapay Zeka Mühendisliği, insan zekası ile makine gücünün bir arada kullanılan derin öğrenme (deep learning) algoritmaları ile kodlamalar vasıtasıyla yapay zeka uygulamalarını kurar, çalıştırır ve gerekli görülmesi halinde de günceller.

Kısa özetlenmek istenirse; Yapay Zeka Mühendisliği; Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği alanında ortak bir alanı işgal etmektedir. Bu mühendislik alanının gelecekte neredeyse tüm sektörlerde yer alacağı öngörülmekte olup uygulamaya dayalı bir disipline sahiptir.

Yapay Zeka Mühendisliği Puanları ve Sıralama

Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı ülkemizde iki üniversite bu program için lisans programlarında eğitim vermeye başlamıştır. TOBB üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinde açılan bölümlerde lisans düzeyi öğrenci kabulü yapılmıştır. Yapay zeka ile ilgili daha önceleri Yazılım Mühendisliği ya da Bilgisayar Mühendisliği dallarında bitirme projeleri, yüksek lisans ya da doktora programları yer alsa da lisans düzeyinde de bu konuda adımlar atılmış oldu.

Şimdi öncelikle Hacettepe Üniversitesi için yerleşme puan ve sıralamalarına bakalım.

2019 yılı YKS yerleştirmelerine göre; Hacettepe üniversitesi sayısal puan türünde toplam 31 kişilik bir kontenjan ile öğrenci alımı gerçekleştirmiştir. 482,06 puan ile son yerleştirme yapılmıştır. Ve bu bölüm tamamen İngilizce bir programdır.

TOBB ETÜ Üniversitesinin Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü hem İngilizce hem de Burslu olarak tercih edilebilir bir bölüm olup kontenjanı sadece 10 kişidir. Bu bölüme 2019 yılında 509,33 puan ile öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir.

Yapay Zeka Mühendisleri Ne İş Yapar?

Yapay Zeka Mühendisleri; yukarıda tanımını yaptığımız yapay zeka ile kurulan öğrenen ve kendini geliştiren sistemlerin kurulumunu gerçekleştiren, çalıştıran ya da revize eden kişilerdir. Bölüm mezunları öncelikle akademik alanda yollarına devam ederek araştırma yapabilecekleri gibi, sektör bağımsız her alanda bu işi geliştirebilirler. Hatta aralarından eminiz ki çok ciddi startuplar da çıkacaktır. Yapay zeka mühendislerinin tüm bu anlatılanlar da dikkate alınarak; veri-bilgi ekseninde yazılım ve algoritma temelli işlerde çalışacağı çok açıktır.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünde Ne Öğrenilir?

Şimdi geldik, üniversitelerde açılan bölümlerde öğrenilecek ya da öğrenciler tarafından alınacak derslere. Yapay zeka mühendisliği yukarıda bahsettiğimiz gibi bilgisayar programlama, algoritma temelli derslerin yoğun olacağı bölümlerden birisi.

Yapay Zeka Mühendisliğinde verilen ortak dersler aşağıda listelenmiştir:

  • Bilgisayar Programlama
  • Veri Bilimine Giriş
  • Kombinatörlük ve Çizge Kuramı
  • Sistem Programlama
  • Yöneylem Araştırması
  • Yapay Öğrenme
  • Veri Tabanı Sistemi
  • Derin Öğrenme
  • Veri Madenciliği
  • Robotiğe Giriş
  • Yapay Zeka İlkeleri
  • Bulanık Mantık
  • Otonom Sistemler
  • Görüntü İşleme

 

Yapay zeka inanılmaz derecede ilerlerken, sitemizde de yapay zeka ile ilgili haber ve makaleleri inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020