Amazon’un Yapay Zekalı Paketleme Sistemi Hasarları Azalttı

Dünyanın en büyük perakende satış şirketi olan Amazon, kendisine milyon dolarlar tasarruf ettirecek yapay zekalı paketleme sistemi kullanmaya başladı.

Amazon’un Yapay Zekalı Paketleme Sistemi Hasarları Azalttı
19.07.2020
70
A+
A-

Dünyanın önde gelen perakende şirketi Amazon, şirkete milyon dolarlar tasarruf ettirecek yapay zekalı paketleme sistemi kullanmaya başladı. Geliştirilen yeni paketleme sistemi, otomatik olarak belirlenmiş ürünler için, satılan ürünlerin lojistik özelliklerine göre çok özel paketleme teknikleri ataması gerçekleştiriliyor. Bu atama sayesinde Amazon, ürünlerde kargolama ve taşıma sırasında meydana gelen hasarları %24 oranında düşürmeyi başardı. Amazon paketleme sistemlerinin kaynağını son kullanıcılara açması durumunda paketleme sonucu ortaya çıkan hasarlardan şikayetçi olan yüzlerce perakende firmasının bu özelliklerden faydalanabileceği belirtiliyor.

Amazon bünyesinde hali hazırda satışı gerçekleştirilen polietilen çanta, T şekilli katlanabilir kutu ve karbon kutu şeklinde birçok paketleme yöntemi bulunuyor. Müşterilerin satın alma esnasında karar verdiği paketleme seçeneklerinin ise daha dayanıklı olanları doğal olarak müşterilere maliyet olarak yansıtılıyor. Daha dayanıksız paketleme seçeneklerinin tercih edilmesi durumunda ise kullanıcıların ürünleri taşıma sırasında hasar görmesi halinde, Amazon hem satışların iadesi ile hem de tekrar kargo bedellerinin geri ödenmesi ile karşı karşıya  kalıyordu.

  • Son yılların önemli konularından olan ve sitemizde yer alan yapay makalelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yapay Zekalı Paketleme Sistemi nasıl çalışıyor?

Amazon’un yeni paketleme sistemi iki aşamalı bir yol izliyor. Sistem öncelikli olarak her ürünün taşıma esnasında alabileceği hasarı; var olan paketleme sistemlerini, ürünün özelliklerini, taşıma standartlarını, ürünün ağırlık, genişlik, uzunluk ölçülerini ve aynı ürünlerin geçmiş taşımalarda aldığı hasarlara ait verileri kullanarak bir risk hesaplaması yapıyor. Bu hesaplamaya müşterilerin satın alma esnasında Amazon’un daha dayanıklı paketlemeyi  seçtiği ürünler katılmıyor.

Paketleme sistemi sonraki aşamada, hangi ürünler için dayanıklı paketlemenin seçilmesinin daha uygun olabileceğini kontrol ediyor. Aynı zamanda diğer paketlemelerin daha dayanıklı olabilmesi için paketin içine ne gibi koruyucu malzemeler eklenebileceğini araştırıyor. Sistem ayrıca, paketlerin ağırlıklarını, taşıma giderlerini, paketlerin boyutlarını ve mevcut paketlemeye sahip ürünleri kontrol ediyor. Ve geçmiş satış rakamlarını da bu hesaplamalar için kullanılıyor.

Tüm yapılan bu ölçümlerin ve incelemelerin ardından sistem son olarak, ürünün güvenli bir şekilde taşınacağı belirleniyor. Daha sonra ise en düşük taşıma maliyetine sahip ve müşterinin şikayet etmesine gerek kalmayacak şekilde en düşük hasarı almasını sağlayacak olan paketleme yöntemini seçiyor. Amazon bu yeni sistem sayesinde, %24’lük hasar azaltma oranının yanı sıra, tüm gönderilen ürünlerde %5’lik bir taşıma maliyeti küçülmesi ve ayrıca paketleme malzemeleri maliyetlerinde de %2’lik bir azalma sağlayabildiklerini belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020