Başarılı Bir Girişimcinin Özellikleri

Her girişim doğal olarak istenen hedeflere ulaşamamakla birlikte, başarılı bir girişimcinin özellikleri dikkatle incelenmeli ve mümkün olduğunca uygulanması gereken hususları içerir.

Başarılı Bir Girişimcinin Özellikleri
25.07.2020
272
A+
A-

Her girişim doğal olarak istenen hedeflere ulaşamamakla birlikte, başarılı bir girişimcinin özellikleri dikkatle incelenmeli ve mümkün olduğunca uygulanması gereken hususları içerir.

Başarılı bir girişimcinin özellikleri

Girişimci, kar amacı için risk alarak iş kuran kişilere denir. Doğru zamanda seçtiği ve doğru bir stratejik plan ile uygulayan, başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundurarak risk alarak yola çıkarlar. Başarılı bir girişimci olmak için bir takım özelliklere de sahip olmaları gerekir.

Elbette ki başarılı bir girişim için girişim sahibinin insan ilişkilerinde iyi olması beklenir. İnsanlar ile iletişim konusunda sorun yaşamayan girişimcilerin daha başarılı oldukları bir gerçektir. Girişimcilerin, ürettikleri ürün ya da sundukları hizmetleri sadece kendi çevresine sunmayacakları gerçeği ile olaya yaklaşmak gerekmektedir.

Girişimler temelinde bir çok risk taşısa da, girişimcilerde bulunacak belli başlı özellikler girişimlerin başarı hikayesi yazmasına vesile olmaktadır. Girişim başarısı için girişimcinin yeterli donanıma sahip olması, sunmayı istediği tüm hizmet hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Başarılı bir girişimcinin en önemli özelliği ise tam motivasyon olarak ortaya çıkmaktadır.

Girişimci Kimdir? 

Girişimci tanımını yukarıda yapmıştık. Tek bir tanımı olmamak ile birlikte; kar amacı için risk alan ve ilgi, bilgi ve becerisini zekası ile birlikte kullanabilen kişilerdir. Karlı bir ürün, hizmet üretme yetisine sahip, ürettiği ürün veya hizmeti pazarlayan, girişim sürecinde oluşabilecek tüm riskleri ve sonuçlarına katlanan kişidir.

Literatürde başarılı girişimci kimdir? Nasıl başarılı girişimci olunur? Sorularının cevapları net bir şekilde tanımlanmamıştır. Ancak başarılı olmuş girişimcilerin bazı ortak özellikleri gözlemlenebilir. Burada yaş, sektör, cinsiyet fark etmeksizin tüm girişimler başarı ile sonuçlanabilir. Burada altının çizilmesi gereken konu ise; girişimcilik için gerekli bilgi ve becerileri kazanmak amacıyla girişimcilik eğitimi ya da girişimcilik kursuna katılarak kazanabilirsiniz. Bu kapsamda birçok çevrimiçi platformda online girişimcilik eğitimleri olduğu gibi KOSGEB girişimcilik sertifikası almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Temel girişimcilik becerileri konusunda alınacak eğitimler, girişimcinin başarı şansını arttırır.

Başarılı Bir Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Başarılı bir girişimcinin özelliklerini özetle inceleyelim :

  • Başarılı girişimciler yüksek motivasyona sahip olmalıdır. Girişimin özellikle kuruluş aşamasında yapılacak tüm kararlarda ve gerçekleştirilecek eylemlerde motivasyon girişimcinin olmazsa olmazıdır.
  • Başarılı girişimciler, kendilerine güvenirler. Tüm girişim tanımlarında da belirtildiği üzere girişimler risk içermektedir. Bu risklerin bertaraf edilmesi aşamasında girişimcinin özgüvene sahip olması gerekmektedir.
  • Başarılı bir girişimcinin özellikleri arasında yer alan diğer bir konu ise yönetme becerisidir. Özellikle girişim için ekip kurmanın gerektiği olduğu durumlarda yönetim özelliği yani liderlik özelliği ön plana çıkacaktır. Yönetim becerisi doğuştan var olabildiği gibi sonradan da kazanabilir.
  • Girişimcinin iyi bir finans bilgisine sahip olması çok önemlidir. Paranın doğru kanallardan edinilmesi, etkin bir şekilde kullanılması girişimlerde finansal yönetimin bilinmesi girişimin başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle başarılı olmak isteyen girişimcinin paranın doğru kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip edilse, temel finans bilgisi eksikliğini kapatması için eğitim alması önerilir.
  • Başarılı girişimcinin en önemli özelliklerinden birisi de zamanı doğru bir şekilde yönetebilmesidir. Doğru yönetilmeyen zaman en büyük israfa sebep olmaktadır. Başarılı bir girişimci olmak isteyenlerin mutlaka zamanı doğru bir şekilde yönetmelidir.
  • Zamanın yönetimi ile birlikte, başarılı bir girişimci mutlaka kaynakların yönetimi ile ilgili olarak planlama yeteneğine de sahip olmalıdır. İşler ve kaynaklar gereksiz detaylardan bağımsız olarak doğru bir şekilde planlanmalıdır.
  • Başarılı bir girişimci, ileri görüşlü olmalı ve de mevcut iş planına göre ileride olabilecek tüm senaryoları tahmin edebilmelidir. İleri görüşlülük aynı zamanda fırsatların değerlendirilmesi açısından da çok önemlidir.
  • Girişiminde başarılı olmak isteyen bir girişimci, süreç içerisinde oluşabilecek her durum için esnek davranabilmelidir. Zorluklar ya da şartlara uygun hareket edebilmelidir.
  • Aslında sadece girişimler için tüm hayatta en önemli ve en kritik konu iletişim becerisidir. Başarının anahtarı iletişim becerisinden geçmektedir.
  • Son olarak başarılı bir girişimci kendini sorgulayabilme, girişim hedeflerinin uygunluğu konusunda kendi ile yüzleşebilme hatalı kararlardan dönmesi için gerekli olan yapılması gerekenleri bir an önce gerçekleştirmelidir.

Girişimci Ne Anlama Gelmektedir?

Girişimciyi yukarda,  girişimcilik örneği gösteren kişi olarak tanımlamıştık. Tüm dünya genelinde yaş ve cinsiyet ayırt edilmeksizin başarılı girişimcilik örnekleri ile karşılaşmak mümkündür. Girişimci, inisiyatif alarak, başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundurarak risk alır ancak bu riskleri bertaraf etmek için de bazı özellikleri taşıması da gerekebilir.

Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Başarılı bir girişimcinin özellikleri maddeler halinde verilmek istenirse;

  • İleri Görüşlülük
  • Motivasyon
  • Özgüven
  • Zaman Yönetimi
  • Finansal Bilgi
  • Yönetme Becerisi
  • Planlama Yeteneği
  • Esneklik
  • Kendini sorgulayabilme
  • İletişim Becerisi

Yukarıda yer alan özellikler ile ilgili daha detaylı araştırma yapabilir, sitemizde yer alan girişimciler için kişisel gelişim kategorisinde yer makaleler ile bu özelliklerinizi pekiştirmek isteyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020