Freelance SEO Uzmanı Ne İş Yapar? Ne Kadar Kazanır?

Freelance ya da dilimizde yer aldığı şekli ile serbest çalışma son dönemlerde hayatımıza giren yeni kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Freelance SEO Uzmanı Ne İş Yapar? Ne Kadar Kazanır?
30.11.2020
81
A+
A-

Freelance ya da dilimizde yer aldığı şekli ile serbest çalışma son dönemlerde hayatımıza giren yeni kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Freelance işi her ne kadar serbest çalışma desek de; mantık olarak aynı fakat uzmanlık olarak farklılıklar içeriyor. Home Office çalışmak isteyen ya da bir otoriteye bağlanmadan kendi işlerini yürütmek isteyenler için kullanılan Freelance işlerinin en yenilerinden birisi de Freelance Seo Uzmanı olarak iş yapmaktır.

Dijitalleşmeyle ile birlikte, pazarlama faaliyetleri de dijital dönüşüme ayak uydurmuş oldu. Bunun birlikte işletmeler internet üzerinde yer alan dijital varlıklarının başında gelen web siteleri için bordrolu ya da freelance seo uzmanı çalıştırmaya başladılar.

Seo uzmanı olmak istiyorum diyen arkadaşlarımız için bu konuyu inceledik. Bu konu hakkında temel kavramların tanımlarını yapmakla makalemize başlayalım.

SEO Nedir?

İnternet diyince, yaklaşık 20 yıldır aklımıza gelen ilk şey arama motorları oluyor. Herhangi bir web sitesinin ulaşılabilir olmasının en önemli yolu arama motorları dizinlerinde yer almaktır. Sayıları her geçen gün artan websitelerinin arama motorları tarafından doğru bir şekilde tanımlanması, istenildiğinde doğru kelimeler ile bulunulması gerekliliği gibi bir çok kavramın da birlikte işlenmesini gerektiriyor.

Yukarıda girizgâhını yaptığımız konular hakkında bir takım uzmanlığın da yolunu açtı. SEO arama motoru optimizasyonu olarak dilimize çevrilebilecek kavramda bir web sitesinin arama motorları tarafından doğru bir şekilde tanımlanması, kullanıcılar tarafından erişilebilirliğini sağlamaktır. Bu konu doğal olarak teknik bir konu olup uzmanlık gerektirmektedir.

Seo Uzmanı Nedir?

Seo uzmanları, internet sitelerinin Google, Bing, Yandex gibi çeşitli arama motorlarında, kullanıcı aramalarında web sitelerini üst sıralara taşımak için gerekli çalışmaları yapan kişilerdir. Seo Uzmanları web sitelerini üst sıralara taşımak için kullanıcı deneyimini analiz ederek en uygun hale getirmeye çalışırlar. Arama motorları sıralamalarında web sitelerini üst sıralarda yer almasını sağlamak için çeşitli analizler, uygulama ve uyarlamalar, takipler ve raporlamalar yapabilen kişilere seo uzmanı denilmektedir. Özetle; seo uzmanı, arama motorlarının nasıl çalıştığını çok iyi bilen ve bir web sitesinin arama sonuçlarında sıralamasını artırmak için teknikleri nasıl uygulanacağını bilen uzmanlardır.

Dijital varlığı olan işletmeler bir taraftan oldukça teknik olan bir işi kendi bünyelerinde bir uzman istihdam ettirmektense, freelance seo uzmanı çalıştırmak yoluna da gidebilirler. Freelance çalışma hem işletmeler hem de çalışanlar için oldukça avantajlı olabilmektedir. Freelance seo uzmanları sadece bir şirketle çalışmazken hem daha fazla gelir elde etme şansına sahipler. Seo uzmanı olmak için seo eğitimlerine katılabilirsiniz. Ancak sadece bunun yeterli olmayağını bilmeniz gerekmektedir. Arama motoru sağlayıcıları, arama sonuçlarını mükemmelleştirmek amacıyla algoritmalarını sürekli güncellemektedir.

Freelance SEO uzmanı, müşterilerinin taleplerini dikkate alır, web sitesi performansını inceler, güncel arama motorlarının bilinen algoritmalarına uygun olarak analiz eder ve bir plan dahilinde geliştirme önerilerinde bulunur. SEO’nun temel amacı websitelerinin organik trafik olarak adlandırılan web site sahiplerinin reklam ücreti ödemeden doğal yollardan ziyaretçi elde edilmesini sağlamaktır. SEO çalışmaları uzun süren stratejik işlemler olup, etkileri zamana yayılır.  Doğru yapılmış SEO çalışmaları sonrasında, müşterinin websitesine organik ziyaretçi elde edilmesi ile sonuçlanır. Bu sayede hem potansiyel müşterilerinize ulaşır hem de marka bilinirliğiniz artmış olur.

Freelance SEO Uzmanları Ne Kadar Kazanır?

Genelllikle ajanslara bağlı SEO uzmanları tahminen 2500-3000 TL arasında maaş almaktadır. Ancak, kendinizi kanıtlamış bir SEO uzmanıysanız birden fazla işletmeye aylık bazda hizmet sunarak çok çok daha fazla gelirler elde edebilirsiniz.

Bionluk ya da fiverr üzerinden seo ilanları açarak potansiyel müşterilerinizin size ulaşmasını bekleyebilirsiniz. Ya da r10 ya da iyinet gibi otoriter forumlarda iş kovalayabilirsiniz.

SEO uzmanlığı gittikçe yaygınlaşan, SEO ajansları ile pazarın domine edildiği bir alan olarak karşımıza çıkmakta. Bu işe bir an önce açılarak, öncelikle freelance seo uzmanı olarak piyasada tecrübe ve kendi pazarınızı oluşturabilir sonra kendi seo ajansınızı açarak piyasada önemli rol alabilirsiniz.

SEO bilginizi göstermek amacıyla, kendinize ait websitenizin de gerçekten arama sonuçlarında belirli kelimeler ile otoriter olmanız beklenir. Bu nedenle açtığınız blog ya da websiteniz ile potansiyel müşterilerinize kendinizi ispatlayabilir ve hatrı sayılır bir pazara ulaşabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımızda Evde Para Kazanma Yolları Nelerdir? konusunu incelemiştik. İlginizi çekebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020