Girişimciler için Kişisel Gelişim Önerileri

Kişisel gelişim yaşamın her döneminde kendisini ilerletmek isteyenlerin kendilerine gerçekleştirdikleri yatırım olarak değerlendirilir.

Girişimciler için Kişisel Gelişim Önerileri
31.05.2021
112
A+
A-

Bu yazımızda her ne kadar girişimciler amacıyla şahsi gelişim ilişkisi ile kaleme alsak da yazı içeriğinde yer alan tavsiyeler, herkes amacıyla genel geçer kurallardır. Kişisel gelişim yaşamın her döneminde kendisini ilerletmek isteyenlerin kendilerine gerçekleştirdikleri yatırım olarak değerlendirilir.

İnsanoğlunun en mühim özelliklerinden birisi olan merak güdüsü, öğrenme amacıyla en büyük motivasyon kaynağıdır. Bu amaçla insanoğlu senelerden beri bu güdü insanların kendisini ilerletmek amacıyla sık sık öğrenmeyi tetikliyor. Biz girişimciler de bu hususta sık sık öğrenmeyi bir bağımlılık durumuna getirerek sık sık kendimizi ilerletmek durumundayız. Girişimciler kesinlikle şahsi gelişim konusu ile ilgili çaba sarf etmeli ve bu hem iş yaşamının hem de şahsi yaşamının bir parçası durumuna getirmelidir.

Kişisel Olarak Gelişmek amacıyla Hangi Yollar Denenebilir?

Günümüzde, yaşamımızda yapabileceğimiz bir çok şey var. Bu hususta kaynaklara erişim ise bundan sonra çok kolay. Bundan 20 sene evveline göre ise maliyetleri de aslında çok düşük. Örnek olarak vermek gerekirse; bilimsel içerikli bir çok yazıye önceden ulaşmak amacıyla üniversitelere gitmek, kütüphanelerdeki erişim ağları üstünden arama gerçekleştirmek ve talep etmek gerekirdi. Artık bir çok çevrimiçi kütüphane yardımıyla oturduğumuz yerden mobil cihazlarımızdan içeriklere erişmemiz olası. Ya da birtakım özellikli eğitim ya da kurslara ulaşmak çok zordu. Hatta birtakım eğitimleri alabilmek amacıyla İstanbul ya da Ankara gibi büyük şehirlere gitmek gerekirdi. Fakat bir çok eğitimi gene çevrimiçi platformlardan ulaşmak olası. Hatta o kadar erişilebilir duruma geldi ki, UDEMY, Coursera, Edx gibi platformlar üstünden ülkemizde bile olmayan eğitimlere katılmak ya da satın alabilmek bundan sonra çok kolay. Bu tarz şahsi gelişim eğitimlerinin erişimi fırsat eşitliğine ciddi anlamda katkı sağlıyor.

Bu girizgahtan sonra şahsi olarak gelişiminize katkı sağlayabileceğiniz birtakım hususları detaylandıralım.

Sosyal Medya Platformlarında Fazlaca Zaman Öldürmeyin

Artık hepimiz birbirimizden haberdar bir şekilde yaşıyoruz. Sosyal medya ile olabildiğince haşır neşiriz. Sosyal medya bizim yenidünyamız. platformlarında olabildiğince çok vakit geçirebiliyoruz. Yediğimiz, içtiğimiz, gezdiğimiz her daim bu platformlarda paylaşıyoruz. Fakat buralarda insanların neler yaptığını incelerken farkında olmadan saatlerimiz geçebiliyor. İnsanoğlunun vakti kısıtlı. O yüzden verimli vakit kullanmak amacıyla buralarda geçirdiğimiz vaktimizi kısıtlamamız gerekiyor. İnanın bu platformları daha az kullandığınızda vakitnin daha da çok ve verimli geçtiğini görüp şaşıracaksınız.

Yabancı Dil Öğrenin

Yeni bir dil öğrenmek bilgi dağarcığımızı arttıracaktır. Aynı vakitte yeni bir dil öğrenerek, yeni bir kültürde öğreneceğinizi unutmayın. Bu da yaşama olan bakış açınızı değiştirecektir. Peki bunu nasıl yapacağım diye soruyorsanız size harika bir önerim var. Enstitü yapısında yer alan bedava ya da bütçenizi sarsmayacak düşük bedellerle katılabileceğiniz yabancı dil eğitimleri bu hususta size elastik bir öğrenme olanağı sunuyor. Eğitimlerde canlı derslerle katılabilir deneme sınavları ve ödevlerle öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Aynı vakitte dersin bitiminde sertifika sınavına girerek başarılı olursanız sertifika almaya hak kazanabiliyorsunuz. Global geçerliliğe sahip sertifika yardımıyla işinizde terfi etme olanağı bile yakalamanız olası. Bildiğiniz yabancı dili geliştirebilir ya da yeni dil öğrenebilirsiniz. İngilizce A1-A2, İngilizce B1-B2, İngilizce C1-C2, eğitimlerinden birini alabilirsiniz. Bunun yanı sıra değişik diller öğrenmek isteyenler amacıyla Korece gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Kitap Okumak

İyi bir girişimci olmanın en mühim özelliklerinden birisi bilgi sahibi olup kültürlü olmaktır. Gerek bilgi birikiminizi çoğaltmak amacıyla kitap okumak ciddi katkı sağlayacaktır.

Evet çok klişe dediğinizi duyar gibiyim. Ama sizlerde biliyorsunuz ki kitap okumak duygu dünyamızı bir yerden diğer yere götürür. Dil gelişimimizi destekler, kültür civarını arttırır. Her okuduğumuz bir kitaptan yeni yaşamlar, yeni dünyalar öğreniriz. Olaya bir de şu yönden bakın. İyi bir kitap okuru olabilmek amacıyla ayda en az bir kitap okumalısınız. Ortalama 300 sayfalık bir kitap okuyacağınızı farz edersek, günde 10 sayfa okuyarak bu işi bitirebiliriz. Bu da senede ortalama 12 kitap demektir. Kendini geliştirme kitapları bu hususta sana düşünce verebilir. Tabi ki bu rakamları da çoğaltmak elinizde. Esasında bu şekilde düşündüğünüzde işin, hiç de zor olmadığını görmüşsünüzdür.

Kişisel Gelişim Eğitimleri Alın

Yapılacak en güzel kendini geliştirme yolları arasında, şahsi gelişim eğitimleri alabilmek da gelir. Soğuk ve kasvetli vakitlarda bir de üzerine üstlük ev hapsi yaşam sürdüğümüz vakitlarda inanın hepinize iyi istikbal harika eğitimler var. Enstitü yönünden evinizin konforunda alabileceğiniz eğitimlerden birisi kesinlikle size göre. Fotoğrafçılık ve blog yazarlığı gibi eğitimlerden, dijital pazarlama ve NLP eğitimlerine kadar sonsuz alternatifi değerlendirebilirsiniz.

Akademik Başarınızı Destekleyecek Eğitimler Alın

Kendini geliştirme yolları içerisinde, mesleğinizde ilerleyebileceğiniz ve sizi işinizde terfi ettirebilecek eğitimlere katılın. Bu eğitimlerden sertifika alıp bildiklerinizi belgelendirin. İnanın bu sizi iş yerinizde ve günlük yaşamınızda çoğu rakibin önüne geçirecektir. Yaşam pahalı ve eğitim de çok pahalı bir iş dediğinizi duyuyorum. Hayır birtakım kurumların paradan çok bilgiye değer verdiğini unutmayın. “En başarılı insan en iyi bilgiye sahip olandır ” anlayışını benimseyen Enstitü’ den çoğu hususta çevrimiçi eğitim almanız olası. İş yaşamınıza katkı sağlayacak ya da başarılı bir girişimci olmak amacıyla yol gösterecek eğitimleri inceleyerek kendinize bir uygulama hazırlayın.

Yeni bağımlılıklar edinin

Spor yapmıyorsanız kesinlikle spora başlayın. Sağlıklı beslenin. Kötü bağımlılıklarınızdan kurtulun. Herhangi bir müzik aleti çalıyorsanız bunu geliştirin. Bilmiyorsanız yeni bir müzik aleti öğrenmeye çalışın. Bunlar ruh ve vücut sağlığınızın gelişimi amacıyla size iyi istikbaltir.
Sizi Olumsuz Etkileyen Negatif İnsanlardan Uzak Durun
Yaşamınızdaki şahıslar sizin bakış açınızı belirler. Unutmayın ‘’ eş güdümlü vakit geçirdiğiniz insanların ortalaması sizin karakterinizi yansıtır’’ Sizin her yaptığınıza negatif düşünceyle yaklaşan, hep bir olumsuzluk bulan insanları yaşamınızdan çıkarın. Bu tarz insanlarla eş güdümlü sıkça olursanız sizin de onlara benzemeniz kaçınılmaz. Ruhunuza iyi istikbal, sizi ileriye taşıyacak ve motive edecek insanlarla eş güdümlü olun.

Kişisel Hedeflerinizi Büyütün

Kendinizi aşacak büyük amaçlar koyun. Hatta bunları ne vakit ve nasıl gerçekleştirmek istediğinizi tarihiyle not edin. Bu amaçlare ulaşmanız amacıyla takip edeceğiniz yolları belirleyin. Unutmayın büyük amaçlar kurmak, büyük hayallerimizden geçer. Hedeflerinize ulaşmak amacıyla ismim ismim korkularınızı yenin.

Teknolojiden Olumlu Anlamda Yararlanın

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle hepimiz bundan sonra tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlarımız aracılığı ile her türlü bilgiye erişebiliyoruz. Tabi ki teknolojinin çoğu olumlu özelliği var. Yukarıda bahsettiğim çevrimiçi eğitimleri bile alırken teknolojinin nimetlerinden faydalanıyorsunuz. İnternet içerisinde verimli vakit geçirin. Sizi eğitecek ve geliştirecek internet sitelerinde gezinin. Zamanınızı doğru değerlendirin.

Kendinize Kısa Periyodlarla Yapılacaklar Listesi Belirleyin

Bu şekilde daha sistemli ve disiplinli bir yaşam sağlamanız olası olacaktır. Yapılacaklar listenizi 15 günde bir denetim edin ve hangilerini yapıp yapmadığınızı belirleyin. Plana ne şekilde bağlı kaldığınızı belirlediğinizde kendi gelişiminizi de takip etmiş olacaksınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020