İş Planı Örneği

İş planı, iş hedeflerini, bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin yöntemleri ve bu hedeflere ulaşılması gereken zaman çerçevesini içeren resmi bir yazılı belgelere verilen bir isimdir.

İş Planı Örneği
26.08.2020
222
A+
A-

İş kuracak olan yatırımcı veya girişimciler, hangi hedefleri gerçekleştirmek istediği ve neyi ne zaman nasıl yapacağını belirlemek için iş plan yapılır. Daha önce girişimde bulunmuş olanların iş planı örneği yol gösterme adına önemlidir. Plan içerisinde girişimci kişinin özellikleri, hedefleri, kurmayı planladığı için temel özelliklerini, yasak ortaklarını ve yapısını, hedeflenen sektörün özellikleri, müşteri kitlesine ulaşmak için yapılacak olan satış ve pazarlama çalışmaları, ürün ve hizmeti ortaya çıkarmak için geçecek olan süreçler gibi daha birçok bilgiye yer verilmektedir. Girişimci iş planı ile aslında kendine bir rota çizer, işletme ile ilgili her şey bütün detaylarıyla ortaya konulur.

İş Planı Nedir?

İş planı, iş hedeflerini, bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin yöntemleri ve bu hedeflere ulaşılması gereken zaman çerçevesini içeren resmi bir yazılı belgelere verilen bir isimdir. İş Planları girişimcilerin iş fikirleri için formülazasyonda olmazsa olmaz dokümanların başında gelir.

Genel Bilgiler Bölümü

Genel bilgiler bölümünde, iş planı örneği üzerinden incelendiğinde girişimcinin kendine dair bilgiler vermesi gerektiği görülecektir. Daha önceki iş tecrübeleri ve varsa girişimdeki ortaklardan bahsedilmelidir. İşi neden yapmayı düşündüğünüzden, finansal kaynağınızın ne kadar olduğundan bahsedebilirsiniz. Bütün bilgilerin doğru olmasına ve uygun şekilde ifade edilmesine dikkat edilmelidir.

Girişimci Ortaklar ve İşletmeye Dair Bilgiler Bölümü

Bu bölümde tek başınıza kuracaksanız neden tek başına kuracağınıza, ortaklarla kuracaksanız işletmenin başarılı olması için bunun neden önemli olduğunu yazmanız gerekir. İş planı örneği üzerinden hareket edildiğinde girişimcinin kendinize çok gerçekçi bir vizyon ve inandırıcı bir misyon yüklemeniz gerektiğini anlayacaksınız. Uçuk hayallerle değil gerçekten 1 yıl sonrasındaki hedeflerinizi yazmanız gerekiyor. Orta ve uzun vadedeki hedefler ifade edilmelidir.

Pazar Planı ve Bilgileri Bölümü

Bu bölümü doldurmadan önce güzel bir araştırma yapmalısınız. Araştırmanızın konusu girişimcinin hedeflediği sektördeki payın ne olduğudur. Üretimi veya sunumu yapılacak olan ürünü veya hizmetin pazardaki yıllık hacminin ne kadar olduğu, girişimcinin bu paydan ne kadar almayı hedeflediğini belirtmesi gerekir. Sözel değil sayısal verilerin sunulması etkileyici olur.

Pazar profili kısmında ise potansiyel müşterilerden bahsedilir. Yaşı, cinsiyeti, bölgesi, tüketim alışkanlıkları vs yazılır. Rakip analiz kısmında ise girişimci ürününe veya hizmetine rakip olacak potansiyel rakiplerini yazmalıdır. Satış hedefleri kısmına 1 yıllık birim ve genel tutar bazından kar tablosu, sektörel gelişmeler kısmında sektörü ne kadar yakından takip ettiğinizi gösteren bilgilere yer verilmelidir. Ürün ve hizmet tanıtılmalı, fiyatlandırmanın nasıl yapılacağı ifade edilmeli, yer seçimiyle ilgili detaylar ve müşteriye nasıl ulaşılacağı bilgileri bu bölümde yazılmalıdır.

Üretim ve Hizmet Planı Bölümü

Önemli bölümlerden biri de üretim ve hizmet planı bölümüdür. Bu bölümde üretilen hizmetin veya ürünün nasıl sunulacağı, sunum aşamaları, üretimde ve sunumda dikkat edilecek olan standartlar, iş akış tablosu, ruhsatlar, izinler ve diğer belgelere yer verilmesi gerekir. Üretim ve hizmet planı bölümünün en alt kısmına müşterinin hizmet ve üretim sürecine ne zaman gireceği ve çıkacağı, siparişin alınmasından sunulmasına kadar olan bütün aşamalara yer verilmelidir. En son olarak alınacak izin ve belgelerin neler olduğu yazılır.

Yönetim Planı Bölümü

Yönetim planı, işletmede yer alacak olan personelin şemasının veya tablosunun konulması gereken bölümdür. Organizasyon şeması çıkarılmalıdır. Personellerin her birinin ne iş yapacağı, iş tanımları, iş konusundaki tecrübeleri ve belgeleri, yetkinlikleri tek tek yazılmalıdır. İşleyiş ve yönetim kısmını oluşturduğundan dolayı bu bölüme çok fazla önem verilmektedir. Yönetim planı çok dikkatli ve özenli olarak hazırlanmalıdır. Örnekler dikkate alınmalıdır.

Finansal Plan Bölümü

Mali konuların yer aldığı finansal plan bölümü en kritik bölümdür. Başlangıç maliyetleri ve diğer başlangıçta lazım olacak giderler buraya yazılmalıdır. İş plan örneği incelendiğinde bu bölüme iş kurarken lazım olacak makine, tadilat, onarım giderleri, ofis ekipmanları ve diğer bütün giderlerinin buraya yazıldığı görülmektedir. İş kurmadan sonra işletmeye ait olacak elektrik, su, haberleşme gibi yıllık giderler de buraya yazılır. Gelir ve gider arasındaki farkı ortaya koyan 1 yıllık tablo oluşturulması istenir. Kara geçiş kısmında ise ne kadar sürede ne kadar kal elde edilmesinin beklendiği hesaplanarak yazılacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020