İş planı yaparken nelere dikkat edilir?

İş planı yaparken nelere dikkat edilir?
05.09.2020
81
A+
A-

İş planı hazırlamak için işe koyulduysanız profesyonel bir sonuç elde etmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini hemen öğrenmenizde fayda var. Peki iş planı yaparken nelere dikkat edilir? İş planı hazırlarken profesyonel bir sunum niteliğinde olmasına özen göstermeniz olmazsa olmazlardandır. Mevcut ya da yeni işiniz hakkında gerekli olan tüm detayları doğru olarak aktarmak size hem gelecekte yön verecek bir rehber niteliğinde olacak hem de finans anlamında doğru bir şekilde mevcuttaki durumunuz ile gelecek hedeflerinizi aktarmanıza yardımcı olacak.

Özet Çıkarmak

İş planı hazırlamak gözünüzü bu kadar korkutmamalı. Bazı incelikleri bilirseniz kolayca bu işin üstesinden kalkabilirsiniz. Peki iş planı yaparken nelere dikkat edilir? Örneğin özet çıkarmak. İş planınızı hazırlarken ilk önce genel hatları belirleyebilecek 2-3 sayfalık bir özet hazırlamanız gerekir. Yapacağınız işin kapsamını, sağlayacağı faydayı, varsa rakiplerinizden sizi ayıran farkları, işinizi büyütmek ya da yeni bir iş kurmak için ihtiyacınız olan kaynağı ve sebeplerini yazmalısınız. Yine yönetim tecrübesini ve bu tecrübenin faydasını olmazsa olmazlardandır. Bu bölümde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, öncesinde sizin de bu konuda ne gibi hedefleriniz olduğu, ne kadar bütçeye ihtiyacınız olduğu gibi konularda net olarak cevaplar verebilmektir. Bu sorulara net cevaplar vermeniz gerçekten yapılan çalışmanın “özet” olmasını sağlar. Aksi halde işiniz çok fazla uzayıp konu özet olmaktan çıkabilir.

İşletme ve Faaliyet Geçmişinizi Anlatın

İşletme faaliyet geçmişiniz sizin bir bakıma biyografinizdir. Aynı zamanda iş planı yaparken nelere dikkat edilir? Sorusunun da en güzel cevaplarından biridir. İş planınızı mevcut bir işletmeye sahip olarak hazırlıyorsanız şu ana kadar neler yaptığınızı anlatmanız, işletmenizin başarılarından bahsetmeniz yeterlidir. Bu süreci kuruluş tarihinden başlayarak anlatmanız faydanıza olacaktır. Bununla birlikte eğer işletme çatısı altında ya da yeni bir girişim söz konusu ise bunu neden yapmak istediğinizi anlatmanız gerekir. Bu bölüm için de araştırmanızı önceden yapıp hazırlıklı olmanız gerekir. Amaç ve hedeflerinizin sizi bir başarı öyküsüne taşıması için işletmeninizin ya da yeni girişiminizin potansiyelini belirleyecek bir araştırma yapmanız gerekir. Bunun için de en doğru yöntemlerden biri potansiyel müşterilerinizden feedback almak olacaktır.

Pazarlama Stratejinizi Belirlemek

Günümüzde hangi sektörde veya durumda olursak olalım plan yapmadan ve strateji geliştirmeden yapılan iş elimize ayağımıza dolanabilir. Bu konuda tamamen şeffaf ve anlaşılır bir başlık altında grubunuzla veya bireysel olarak farklı zaman dilimlerini hesaba katarak olumlu yönde uzman kişilerinde desteğiyle bir program belirleyebilirsiniz. Bu konuda yapılacak başka bir akıllıca hamle ise rakipleriniz pazarlama stratejilerini inceleyip açık bulmak ve bu açığı kapatmaya çalışmak olmalıdır. Bu sayede eksik noktaları iyileştirerek daha fazla öne çıkabilir ve istediğiniz alanda hacminizi genişletebilirsiniz.

Ürün ve Hizmet Tanıtımı

İşletmeniz ya da girişiminiz ne gibi bir ürün ya da hizmet verecekse bununla ilgili detaylı bir bilgi sizin işinize çok yarayacaktır. Ürün ya da hizmetinizi anlatmadan önce sizin de pazar araştırması yapmanızda sizi rakiplerinizin birkaç adım önüne geçirebilir. İş planı yaparken nelere dikkat edilir? Sorusunun başka bir cevabı da aslında ürün ve hizmet tanıtımıdır. Bu sebeple bu tanıtımı özenli ve detaylı yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Rakipleriniz bu konuda size birçok referans sunabilir. Hatta bir müşteri gibi davranarak rakiplerinizin ürün ya da hizmetlerini incelemek zarar getirmez. Bunun yanı sıra TOBB ve KOSGEB tarafından hazırlanan kaynaklara da başvurabilirsiniz. İnternette bir iş planı örneği bulmanız mümkündür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020