Ufuk2020 Programı MSCA – RISE Çağrısında Türk Kuruluşlarına 1,34 Milyon Avro Hibe
Ufuk2020 Programı’nın Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında bulunan “Marie Sklodowska-Curie Burs ve Dolaşım Destekleri” alanı, Araştırma ve Yenilikçilik Değişim Programı (RISE) kapsamında yapılan başvuruların değerlendirmeleri tamamlanmıştır.
Ufuk2020 Programı’nın Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında bulunan “Marie Sklodowska-Curie Burs ve Dolaşım Destekleri” alanı, Araştırma ve Yenilikçilik Değişim Programı (RISE) kapsamında yapılan başvuruların değerlendirmeleri tamamlanmıştır. Ufuk2020 destek ve eğitimlerinden faydalanan 10 Türk kuruluşunun başvuruda bulunduğu 5 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından uygun bulunarak, desteklenmiştir.
Ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen Ufuk2020 Programı kapsamında desteklenen bu projeler, AB Komisyonundan toplam olarak 1,34 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
ODTÜ’nün koordinatörü olduğu SuChAQuality Projesi, mükemmele yakın bir puan alarak listenin başlarında yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. SuChAQuality Projesi kapsamında şeker ve şekerleme endüstrisinde alternatif kalite ve güvenilirlik yöntemlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Ülkemizden Kayseri Şeker A.Ş, Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş. (Ankara), Tören Gıda Sanayi ve Ticaret. A.Ş (Gaziantep) firmalarının da ortak olarak yer aldığı projede toplamda 9 farklı ülkeden 12 ortak bulunmaktadır.
Kadir Has Üniversitesi’nin koordinatör olduğu 4 proje başvurusunun 2 tanesi fonlanmış, bir tanesi de eşik üstünde yer almıştır. Fonlanan projelerden Arçelik’in de ortak olarak yer aldığı AI4LABOUR projesinde, 4 farklı ülkeden 8 ortak ile yapay zeka kullanımı ile iş gücü katılımının yeniden şekillendirilmesi planlanmaktadır.
Kadir Has Üniversitesi’nin koordinatör olarak fonlandığı CONSIDER projesinde ise, kentsel gelişimin bir kaynağı olarak endüstriyel mirasın sürdürülebilir yönetimi üzerine çalışmalar gerçekleştirilecektir. Kadıköy Belediyesi’nin de ortak olarak bulunduğu projede 6 farklı ülkeden toplam 12 ortak yer almaktadır.
Ayrıca Marmara Üniversitesi, Estonya tarafından koordine edilen LABOUR projesinde, Gazi Üniversitesi de İspanya tarafından koordine edilen RISEinFAMILY projesinde ortak olarak destek almaya hak kazanmışlardır.
Ufuk2020 Programı Nedir?
Ufuk2020, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen 80 Milyar Avro bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında çeşitli sektörlerde Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir. Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır.