Blogunuzdan Para Kazanmak için Tüm Yöntemler
Blogunuzdan Para Kazanmak için yapmanız gerekenler, gelir rehberleri dikkat edilmesi gerekenlerin tek tek yazıldığı gerçek ve tam bir rehber

Bir blogu nasıl açmanız gerektiğini hali hazırda biliyorsunuz. Son bir yılınızı blog işine başlamak, doğru bir isimle yola çıkmak, iyi bir hosting seçimini yapmak ve blog markanızı oturmak için harcadınız diyelim. Sıra geldi blogunuzdan para kazanmaya. Yalnız bu cümleden anlaşılmasın ki blogunuzdan para kazanmak için bir yıl beklemeniz gerekiyor.
Hayat boyu öğrenmemiz gereken yeni şeyler ve bu asla bitmeyecek. Öğrenmek zorundayız ve öğrendiklerimizi de hayatımıza adapte etmek durumundayız. Bunun daha basit bir yöntemi yok.
İnternet dünyası karışık ve bilinmezler ile dolu. Google da teknolojinin ilerleme ile sürekli kullanıcı deneyimlerini ön planda tutarak algoritmasını güncelliyor. Bu yüzden her blog diğer bloglardan farklı olarak değerlendiriliyor. Özellikle de içeriklerinin özgünlüğüne bağlı olarak.
Her blog, hatta her blogda yer alan her içerik okuyucu kitlesine bağlı olarak farklı içerik kalitesine ve yazım şekline sahiptir. Örneğin bu makalemizde kullandığımız dil ile iş fikirleri kategorisinde yer alan makalelerimizde kullandığımız dil ve terminoloji tamamen farklı. Çünkü kategorilerde yer alan hedef kitlemiz farklı.
Tüm bunlar göz önüne alınarak dikkat edilmesi gereken şey şudur ki, blogunuzda yer alan içerikler hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet etmelidir.
Bu kapsamda değerlendirildiğinde; blog yazmayı paraya dönüştürmenin her blogger için aynı yol ile gerçekleşmeyecektir. Her blogger kendi hedef kitlesine uygun bir iş modeli ve para kazanma modeli belirlemelidir.
Doğal olarak da; blogunuzun ziyaretçilerini gözlemlemeli ziyaretçilerin davranış ve isteklerine uygun bazı yollar denenmeli ve ziyaretçilerin isteklerine en uygun yollar ile devam edilmelidir.
Blogunuzdan Para Kazanmak
Blogunuzdan para kazanmak ile ilgili detaylara geçmeden önce sizler ile bloga değer katmak ve sonucunda da para kazanma üzerine biraz zaman harcayalım.
Hepimizin de gördüğü üzere, internet de dünyaya dahil. Tüm dünyada olduğu internet mecrası da oldukça çetin şartlarda ekonomik faaliyetlerini sürdürüyorlar ve inanılmaz bir rekabet var. Tabii ki birçok işletme gibi internet üzerinden girişimcilik faaliyetlerini sürdürmek isteyenler için alternatif ve farklı gelir modelleri uygulamak da mümkün. İnternet üzerinden para kazanma ile ilgili birkaç gelir modelini de inceleyelim.
Örnek vermek gerekirse; Amazon, Hepsiburada, Ebay, Gittigidiyor gibi şirketler pazaryeri oluşturarak ya da kendileri ticari faaliyetler ile para kazanıyorlar. Facebook, Google, Instagram gibi şirketler ise genel anlamda reklam satarak işletmelerine para dönüşü sağlamaktalar.
Daha küçük perakende satıcıları ise pazaryerlerinde ticari faaliyetler ile para kazanma yoluna gidiyor. Diğer taraftan bazı hizmet sağlayıcılar da üyelik satışı mümkün bu de internet üzerinde para kazanmanın diğer yolundan birisi.
İşin en can alıcı noktası işte burası. Aslolan ticaret. Sahip olduğunu blogunuza aynı bir işletme gibi yaklaşmalısınız. Bloggerlar ancak blogunuzun sizin bir bakkal dükkanınız ya da işletmenizmiş gibi davrandığınız zaman internet sitenizden gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
Blogdan para kazanma, blog sahibine gelir elde etmek amacıyla blog içeriğini ve yayınlarını kullanmayı içerir. Blogunuzu üretim ya da satış yapan bir işletme olarak düşündüğünüzde, satış yaptığınız ya da ürettiğiniz ürün ne kadar kaliteli ise alıcılarınız da artacak ve doğal olarak da geliriniz artacaktır.
Şimdi biraz da Bloglardan para kazanmanın neden önemli olduğunu inceleyelim.
Blogdan Para Kazanmak Neden Önemli
Öncelikle, blog işinden para kazanmak gibi bir niyetiniz varsa, sitemizde yer alan birçok makalede de belirttiğimiz gibi bu iş gerçekten uzun vadeli olarak düşünülmesi ve planlanması gereken bir iş. Bu hususu kesinlikle atlamayınız. Burada bahsettiğimiz uzun vade, 3-5 yıl hatta 10 yıl olarak ele alınabilir.
En alt limit olan 3 yıl diye düşündüğünüzde; 3 yıl boyunca içerik üretimi aslında gerçekten sağlam bir motivasyonu gerektirir. Öncelikle olarak kendinize şu soruyu sormalısınız. “3 yıl boyunca blogumu aktif tutarak, içerik üretimini yapacak mıyım?”
Cevabınız evet ise, biraz daha bu konuda konuşmaya devam edelim. Kendimin de tecrübe ettiği üzere; blogun açılıp yayına girmesinden sonrasındaki ilk 6 ay bu işin en heyecanlı kısmıdır. Ancak daha sonrasında motivasyon da düşmeye başlar.
Burada motivasyonun düşmesindeki temel etmen bloğunuzdan henüz para kazanamamak olacaktır. Burada kendiniz için bir itici güç bulmanız gerekecek. Bunu sakın unutmayın. Doğal olarak, insanların iki yıl hiçbir getirisi olmayan bir iş için 2-3 sene beklemesi ve buna zaman ve emek harcaması biraz garip ve zor karşılanabilir.
Bloglama işi uzun vadeli bir oyundur. Her zaman sabredenler kazanır. Bazen şöyle durumlar da çıkabilir. Bu da biraz şans biraz da girişimciliğin iletişim becerisinden kaynaklı olarak, bazı blog sahipleri ilk aydan bile bloğundan para kazanmaya başlayabilir. Bu siz değilseniz emin olun ki size de sıra gelecektir. Sabredin planlı ve programlı olarak blogunuzu geliştirmeye ve kaliteli içerikler üretmeye devam edin.
Okuyucular
Bazı bloggerlar, okuyucu kitlesi için belirli periyodlar ile içerik üretirler. Blogunuzun konu ve temasına göre bu bazen aylık, bazen haftalık bazen de günlük olabilir. Günlük içerik üretimi oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Ancak bazı durumlar bunu gerektirir. Blog işinin en önemli avantajlarından birisi de dijital içeriklerinizin pazarlaması için kullanabileceğiniz bir elektronik-posta listelerinin oluşturabilmenizdir.
Blogunuzu kurgularken e-posta listesi oluşturmak için gerekli alt yapıyı kurmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz. Bu sizin için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır. Haftalık yayınladığınız bir içeriğin, yayınlanmasının ardından yüzlerce kişinin okuması ve etkileşimde bulunması inanılmaz güzel bir duygu olacaktır.
Peki; bu sizi yeterince motive edici bir sonuç mudur? Tahmin edilenin üzerinde ziyaretçinin de bir maliyet artışına sebep olacağını da bir kenara yazalım. Örneğin; hergün video ya da ses içeriğini bloğunuza eklemeniz bir zaman sonra sisteminiz için daha iyi bir barındırma hizmetine geçme ihtiyacı doğuracaktır.
Kullanıcı deneyimlerine uygun içerikler üretmeniz ve buna uygun bir sistem kurmanız, okuyucuların yeni içeriklerinizde de gelmenize fayda sağlayacaktır.
İlk aşamalarda, bloğunuzun okuyucu kitlesi tarafından keşfedilmesi zaman alabilir. Hatta kötü senaryoda hiçbir okuyucu kitlesine de ulaşamayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gün geçtikçe gelişen blog için bir takım yatırımlar yapmak zorunda kalacaksınız ve bu maliyetler gerçekten karşılanması gereken giderler olarak karşınıza çıkacaktır.
Blogunuzun keşfi için bir takım pazarlama ve seo hizmetleri almak gibi yollar denemek zorunda kalabilirsiniz.
Yeni başlayanlar için; en azından ilk altı ay yukarda bahsi geçen masrafların blog tarafından çıkarılmasını beklemek çok da yanlış bir beklenti değildir. Sabredin dahası da gelecektir.
İki yıl, haftada sadece 1 içerik girilmiş bir blog 2 yılda 104 adet kaliteli içerik sunmuş demektir. Emin olun ki, iyi kalitede içerikler üretmişseniz eğer dolaylı ya da doğrudan bu konudan ekmek yiyeceksiniz. Bu işin uzmanı olmanızdan dolayı ya hizmet talebinde bulunulacak ya da blogunuz üzerinden para kazanacaksınız. Sadece okuyucu kitlenize bu işin uzmanı olduğunuzu hissettirin yeter.
Örnek vermek istersek; diyelim ki siz evde doğal sabun yapımı ile ilgili bir bloga sahipsiniz ve iki sene boyunca içerik ürettiniz. Emin olun ki 2 sene içerisinde ya sabun üreticileri tarafından ya da bu işe yatırım yapmak isteyen girişim sermayesine sahip birisi tarafından iş teklifi alacaksınız.
Niş Konuda Otorite Olmak
Niş konu; aslında Türkçe’de Gedik konu olarak da bilinir. Genelden ziyade daha özele doğru, az bilinen ya da az ilgilenilen konular olarak tanımlayabiliriz.
Kısaca örnek vermek gerekirse; otomobiller diye genel bir blog sitesi açtığınızı düşünelim. Ve bu blogda otomobiller hakkında çok fazla içerik üretmeniz gerçekten yetişemeyeceğiniz bir hız ile çalışmanızı gerektirir. Tek başınıza bu işin altından kalkmanız mümkün değildir ve piyasada bu kategoride yer alan çok fazla profesyonel kadroya sahip websiteleri ve bloglar var. Onlar ile yarışmaya girmeniz ve galip gelmeniz mümkünse de çok kolay değildir.
Niş konu olarak, otomobiller yerine tek bir markanın tek bir markasına yoğunlaştığınızı düşünelim. Blog teması da bu olsun. Örneğin; Toyota Yaris diyelim. Siz 2 yıl boyunca “Toyota Yaris” modeli ile ilgili olarak her hafta farklı özelliklerini ortaya çıkarabilecek bir efor sarfedebilirsiniz. Ve 2 yıl boyunca bu içerik üretimini gerçekleştirirseniz emin olun ki o konuda otorite blog haline geleceksiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, niş bir konuda otorite olmak için yaklaşık 2 yıllık bir çalışma gerekecektir. Bu tek cümle ile söylemek kolay gibi görünse de aslında uzun ve yorucu bir yoldur.
Niş bir konuda otorite sahibi olduğunuz zaman, daha önce ihtiyaçlarına karşılık bulmuş bir çok kişi, tekrar size geri gelecektir. Aynı şekilde başka bir ihtiyaç ortaya çıktığında uzmanlığınıza olan güvenden ötürü tekrar bloğunuzu ziyaret edecektir. Emin olun ki, ziyaretçileriniz de kendi tecrübelerini blog yorumlarında paylaştığından dolayı bu sıklık gittikçe artacaktır.
Yazımızın en başında da belirttiğimiz gibi, internet üzerindeki dijital içerik üretimleri sadece kurumsal yapıların eline bırakılmış olsa idi kullanıcı klavuzlarından öteye gitmeyen içerikler insanlara oldukça sıkıcı gelirdi. Bu nedenle siz de potansiyel bir blogcu olarak gerçekten dünyaya güzel renkler katanlardan birisiniz.
Dijital Yaşam Tarzı
Neden blog yazarak para kazanmalıyız sorusunun bir cevabı da dijital yaşam tarzının tamamen yaygınlaşmasıdır diyebiliriz. Aslında dijital yaşam tarzının getirdiği özgürlüğün yanında bir de finansal bağımsızlık sunması diğer bir cevap olarak düşünülebilinir.
Dijital yaşam bizi bir ofis ortamına bağlı yaşamaktan azad ediyor. Yani şöyle düşünün, blog işini bir ofise bağlı çalışmadan tüm Türkiye’yi gezerken de icra edebilirsiniz. İnternet erişimine sahip olduğunuz her noktadan işinizi gerçekleştirme şansına sahipsiniz. Üstelik sadece konum da değil, zaman olarak da bağımsızsınız.
8-5 çalışmaktan sıkılmadınız mı? Çalışma disiplininizi oturtturduktan sonra hangi saatte çalışmaya başladığınız ve bitirdiğiniz kimin umrunda?
Dijital yaşam tarzına gerçekten en uygun işlerden birisi blogger olmaktır. Bunun uzun bir yol olduğunu tekrar hatırlatalım. Ancak doğru bir planlama ve strateji ile bir gecede olmayacağı kesin olan blogdan para kazanma işini gerçekleştirebilirsiniz. Evet yapabilirsiniz.
Şimdi artık gelelim asıl konumuza. Bloglama ile nasıl para kazanacağım sorunuzun cevabına.
Blogdan Nasıl Para Kazanılır?
Blogunuzdan para kazanmak söz konusu olduğunda; bu amaca ulaşmak için birkaç yol vardır. Ancak bunların en bilinen ve yaygın olanlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Reklam
- Satış Ortaklığı
- Ürün Satışı
- Sponsor İçerik
- Hizmetler ve Danışmanlık.
- Koçluk
- Sanal Asistanlık
- Antrenörlük
- Misafir bloglama
- Serbest çalışma
Bu 5 gelir elde etme seçeneği, blogunuzdan para kazanmak konusunda doğrudan yöntemler olarak değerlendirilebilinir. Hizmetler ve danışmanlık altında yer alan alt başlıklar ise; gerçek işinizi potansiyel müşterilerinize tanıtmak için içerik ürettiğiniz anlamına da gelebilir.
Şimdi yukarıdaki başlıkları biraz detaylandırarak inceleyelim.
Satış Ortaklığı
Satış ortaklığı konusunu daha önce duymamış olabilirsiniz. Bu işlerde yeniyseniz internet siteleri için satış ortaklığını duymamış olmanız da çok anormal değil.
Satış ortaklığının temel hedefi; blog ya da websitenizde başka bir üretici tarafından hizmet ya da ürün için reklam yapmanız. Bu reklam karşılığında ziyaretçilerinizin bu ürünü satın alması durumunda bu satıştan para kazanmanızdır.
– Satış Ortaklığı Veren Online Siteler makalemizde bu amaca yönelik siteleri inceledik.
Çevrimiçi yüzlerce satış ortaklığı programı sunan şirket yer alıyor. Yukarıdaki makaleden başlayarak çeşitli programları ve sizin temanıza uygun olan programa dahil olabilirsiniz.
Doğru kurgulanmış bir sistem ile blogunuzdan para kazanmak konusunda yan gelir elde etme şansına sahip olursunuz.
Satış ortaklığı sistemlerinin en eskisi Amazon satış ortaklığıdır. Ülkemizde de Gittigidiyor ve Kitapyurdunun satış ortaklığı yer alıyor. Bu sistemleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak burada göz önünde bulundurmanız gereken konu yüksek fiyatlı ürünlerin satışından daha iyi gelir elde edebileceğiniz.
Satış ortaklığı programlarını iyi bir şekilde inceleyip, birden fazla satış ortaklığı ile anlaşmanız size gelir konusunda biraz avantaj sağlayabilir.
Reklamlar
Blogunuzdan para kazanmak için gelir kaynaklarının en harikası elbette ki reklam yayınlamaktır. Satış ortaklığında sonuçta bir satın almanın gerçekleşmesinden dolayı biraz soğuk bakılan konuların başında gelmektedir. Ancak reklam konusu oldukça konforlu alanda yer almaktadır.
Blog için reklam almanın en yaygın yolu Google Adsensedir. Tabii ki bu konuda da paraya dönüştürmek için hatrı sayılır bir okunma ve gezinme sayısına ulaşmanız gerekmektedir. Aslında günlük 1000 adet okunma sayısı sizin için öncelikle ek gelir olarak dönecektir. Blogunuzu popüler hale getirip büyütmeniz ile birlikte ek gelirden ana geliriniz hale getirme potansiyeliniz olacaktır.
Adsense hem reklamverenler hem de site ve blog sahipleri için en popüler olan şirket olmasına rağmen tek değildir. Piyasada aynı mantıkla çalışan diğer şirketleri de incelemek isteyebilirsiniz.
Adsense gibi reklam yayınlama araçları için dezavantaj sayılabilecek bir husus hangi reklamverenlerin reklamlarını yayınlamama konusunda biraz uğraşmak gerekmenizdir ki bu uğraşa değerdir.
Son süreçlerde, Google Adsense reklamverenlerin reklamlarını doğru bir şekilde yönetmek amacıyla bir çok güncelleme ile blog ve site onay süreçlerini oldukça ince eleyip sık dokumaktadır.
Herhangi bir sebeple adsenseden site onayı alamıyorsanız Adsense alternatiflerini inceleyebilirsiniz.
Ürün Satışı
Çok da detaylı bir açıklamaya gerek olmayan bir başlık. Bloggerlar kendi ürünerini kendi blogları üzerinden satış yaparak gelir elde edebilirler.
Bu ürünler fiziksel ürünler olabileceği gibi dijital ürünler de olabilir.
Örnek vermek gerekirse; el işi örgüler fiziksel olarak satılabilirken, bir elektronik kitap ya da bir çevrimiçi kurs dijital ürün olarak değerlendirilebilinir.
İnternet üzerinde biraz gezinirseniz, iki türlü blog sitelerinin olduğunu ve bu şekilde para kazanma girişimlerinin olduğunu görmeniz mümkündür.
Burada dikkat edilmesi gereken bir konuyu tekrar hatırlatmamız gerekiyor. Blog siteleri, siteye gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunlarına yardımcı olmak amacıyla vardır. Doğrudan bir ürünü satmaktan ziyade, öncelikle kişilerin sorunlarına çözmek için yardımcı olacak içerikler üretmek, daha ötesi için hizmet satmak daha doğru bir yol olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz, niş konusunda otorite haline geldiğinde aslında otomatik olarak o konuda marka haline gelmiş olacaktır. Aslında bu size yeni bir topluluğu da otomatik olarak oluşturmuş olacaktır.
Ülkemizde sınırlı sayıda uygulanmış olsa da, bu topluluk için özel tişört ya da kupa yaptırıp satmak blogger için bir gelir kaynağı haline gelebilir. Bu hamle bu topluluğun ait olma hissine katkı sağlayacaktır.
Sponsor İçerik
Sponsor İçerik; adından da anlaşılacağı üzere bir ürün ya da hizmeti tanıtımı amacıyla blog yazısının yazılması için blog sahibine para ödendiği içerik türüdür. Blog sahibi olarak bu içerikleri siz de yazabilirsiniz ya da sizin adınıza yazılır ve bloğunuzda yayınlanması istenir.
Bu tarz blog içerikleri genel olarak, bir ürünün ya da hizmetin incelenmesi amacıyla da olabilir. Bu tarz içerikler için hizmet ya da ürün bloggera gönderilir ve inceleme yazısı yazarak blogunda yayınlar. Doğal olarak içeriklerin hazırlanması konusunda hizmet sağlayıcının bazı koşulları sunacağı açıktır. Bu koşulları iyi incelemek daha sonra ortaya çıkacak sorunların önüne geçecektir.
Bahsettiğimiz gibi blogunuzdan para kazanmak için geçerli yollardan birisi de sponsor içerik yayınlamaktır.
Hizmetler/Danışmanlık
Blog konusunda belirli bir seviyeye gelmiş bloggerlar için para kazanmanın harika bir yolu da uzman olduğu konularda hizmetler sunmak ya da danışmanlık işi yürütmektir.
Bu tarz hizmetleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz :
- Koçluk
- Blog izleme
- Sosyal medya pazarlama ve stratejisti
- Web dizayn
- Seo uzmanlığı
- Sanal asistanlık
Yukarıdaki liste size sadece fikir vermesi açısından verilmiş bir listedir. Bloglama macerasındaki uzun yolculuğunuzda bloglamanın yanında gelir elde edebileceğiniz kanalları da anlamanız açısından faydalıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu yolculuk esnasında bir çok deneyim de kazanmış olacaksınız. Blog açma, organik trafik oluşturma gibi deneyimleriniz artacağından bu deneyimleri gelire dönüştürme imkanınız da olacaktır.
Blogunuzdan Ne Kadar Kazanırsınız
Blogunuzdan ne kadar kazanırsınız sorusunun cevabı; blogunuzun niş konusuna, harcayacağınız zamana, emeğe, özene ve oluşturduğunuz içeriklerinizin kalitesine bağlı olarak değişecektir.
Türkiye şartları için bu gelir dağılımını şöyle yapabiliriz:
- Düşük Gelir : 0 – 1000 TL/Ay
- Orta Gelir : 1000 – 5000 TL/Ay
- Yüksek Gelir : 5000 TL/Ay ve üzeri
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; düşük gelir grubuna ait bloggerlar gelirlerini genel olarak reklamlardan kazanıyor. Genel olarak gelirlerinin % 35’i reklamlarda, % 27’si satış ortaklığından ve % 14’i ise sponsorluklu içeriklerden elde ediyorlar.
Orta gelir aralığına sahip bloglar ise; gelirlerinin % 30’unu reklamlardan, % 38’ini ise satış ortaklığından son olarak ise % 11 kadarını ise sponsor içeriklerden elde edebiliyor.
Yüksek gelir elde eden bloglarda ise durum tamamen değişiyor. Yüksek gelir elde etme başarısına sahip bloglar gelirlerinin % 80’ini çevrimiçi kurslardan elde etmeye başlıyor. Geri kalan gelirlerinin % 12’si satış ortaklığından olurken sadece % 3’ü reklamlardan sağlıyor.
Tüm bunlardan hareketle; blog macerasına atmak isteyen dijital girişimci belirli bir noktaya geldikten sonra gelir elde etmenin yeni yollarını kullanarak gelir çeşitlendirmesi ile gelirlerini arttırabiliyor.
Sonuç ve Özet
Tüm yukarıda anlatılanlardan özetle; yukarıda bahsi geçen 5 farklı yol ile bloğunuzdan para kazanmak mümkündür. Doğru olan yol ise; bu kategorilerden hangisi ile yola çıkmak isteyeceğiniz ve yolda hangilerini uygulamak isteyeceğinizdir. ,
Siz de bloglamaya başlamak istiyor ancak teknik konularda sıkışıyorsanız; sizlere bu konuda teknik yardımda bulunabiliriz. Sizlere anahtar teslim blog hizmeti sunabiliriz.
Bu ve benzer konularda sizlere hizmet sağlamak istiyorsunuz lütfen bizimle iletişime geçin.
Lütfen makale altına yorum yaparak, makale ve içerik kalitemizi değerlendirin. Siz blogunuzdan para kazanmak için neler yapıyorsunuz lütfen yorum altında bizler ile paylaşın.