Stok Fotoğrafçılığı ile Para Kazanmak

Birçok makalemizde internet üzerinden para kazanmanın bir yolu olarak genelde Stok Fotoğrafçılığı ile para kazanmak konusuna değindik.

Stok Fotoğrafçılığı ile Para Kazanmak
08.11.2020
162
A+
A-

Birçok makalemizde internet üzerinden para kazanmanın bir yolu olarak genelde Stok Fotoğrafçılığı ile para kazanmak konusuna değindik. Muhtemelen birçok okuyucumuz da nedir bu stok fotoğrafçılığı demiştir.

Bu makalemizde bu konuyu biraz daha açalım istedik. Dijital dünyanın internetin hem büyümesi hem de çok hızlanması, teknoloji ve depolama alanlarının ucuzlaması ve yaygınlaşması ile birlikte dijital içeriklerin kıymeti daha da artmaya başladı. İnternet kendi halinde bir dünya haline gelirken, dijital içerik talepleri de gün geçtikçe arttı. Daha farklı, benzersiz ve özgün içerikler her zaman daha önemli ve kıymetli bir hale geldi. Bunlardan vazgeçilmesi ise elbette ki Fotoğraflar. Bu makalede ele alacağımız konu da elbette Stok Fotoğrafçılığı. Stok Fotoğrafçılığı ile çektiğiniz fotoğrafları stok sitelerinde sergileyebilir, insanları etkilemeyi başarabilirseniz, elbette ki iyi paralar kazanabilirsiniz. Unutmayın, artık internette pazar tüm dünya. Müşterileriniz ise, sadece mahallenizdeki insanlar değil dünyanın en uzak köşesinde yer alanlar. Hele bir de ürün dijital olunca hobinizden pasif gelir elde edebilmeniz oldukça basit. Önce temel tanımlarımızı yapalım ve Stok Fotoğraf nedir sorusuna cevap arayalım.

Stok Fotoğraf Nedir?

Stok fotoğraf geçmişi 1920’li yıllara dayanan, genellikle belirli kullanımlar için lisanslanan fotoğrafların tedariki olarak tanımlanır. Geleneksel fotoğrafçılık modeli anlayışından farklı olarak işletilen, belli bir kullanım amacı için stok fotoğraf yapılır. Ürünün kullanım lisansına sahip olabilmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Genel olarak Stok Fotoğraf sitelerinde yer alan fotoğrafları sadece izleyebilir hatta kullanabilirsiniz de. Ancak bu sitelerin logoları, yazıları ya da fligranları çok da şık görünmez. Fotoğrafın söylediğimiz işaretsiz halini indirebilmek ve görmek için yukarıda bahsettiğimiz kullanım bedellini ödemeniz gerekmektedir.

Stok fotoğraf; özetle bir başkası tarafından çekilmiş bir fotoğrafı telif ödeyerek kullanmaktır. Stok fotoğraf satmak, mobil cihazlardaki kameraların kalitesinin artması ile birlikte son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş, bu işin profesyonelleri stok fotoğraf satarak para kazanmaya başlamışlar ve hatta hatırı sayılır paralar kazanmışlardır.

Stok Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır?

Stok fotoğrafçılığı, yukarıda da bahsettiğimiz geçmişi 1920’li yıllara dayanan stok fotoğraflarını çekmek ve bu işten gelir elde etmeye dayanan iş modelidir. Bu işe başlamak için elbette ki mükemmel bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok. Fotoğraf çekmeye meraklı ve güzel kareler yakalayabiliyorsanız stok fotoğrafçılığı tam size göre.

Stok fotoğrafçılığı daha önce de bahsettiğimiz gibi, 2000’li yıllara kadar çok fazla gelir getirmekte idi. Stok fotoğrafçılığını yapmak sizin için ne kadar kolay bir iş ise, birçok insan için de oldukça kolay bir iş bunu aklınızdan çıkarmayın. Rakibiniz çok, biraz şansa ihtiyacınız var.

Sizlere önerimiz, Stok Fotoğrafçılığı pasif gelir olarak yapmanız, bu siteler üzerinden kazanabileceğiniz gelirleri kumbara gibi düşünmeniz.

Popüler Stok Fotoğrafçılık Siteleri Nelerdir?

Stok fotoğraf siteleri diyince aslında herkesin aklına gelen ilk site Shutterstock’tur. O kadar büyük ve gelişmiştir ki, kurulduğundan bu yana stok fotoğrafçılarına yaklaşık yarım milyar dolar ödeme yapmıştır.

Gelelim; stok fotoğrafçılığı ile para kazanmak için kullanabileceğiniz stok fotoğraf platformlarına:

  • Alamy
  • Shutterstock
  • iStock Photo
  • PhotoShelter
  • Adobe Stock
  • SmugMug
  • Can Stock Photo
  • 123RF
  • Dreamstime
  • FineArtAmerica
  • Snapped4U
  • Fotomoto
  • Stocksy
  • EyeEm
  • Bigstockphoto
  • Fotolia

Yukarıda yer alan ve dünyaca kullanılan stok fotoğrafı satabileceğiniz siteleri listesidir. Her bir sitenin farklı kural ve komisyon oranları ve kuralları var. Bu konuda gerekli incelemeleri yapabilir, ister bir tanesini dilerseniz hepsini stok fotoğrafı satmak için kullanabilirsiniz.

Stok fotoğrafçılığında daha profesyonel işler çıkarabilmek için, dilerseniz fotoğrafçılık kurslarına gidebilir, dilerseniz de udemy gibi platformlardan online eğitimlere katılarak tecrübe kazanabilirsiniz. Hali hazırda fotoğrafçılık konusunda uzmansanız ve özel ders vermek istiyorum diyorsanız özeldersveren sitesi tam size göre.

YORUMLAR

  1. Ömer dedi ki:

    Shutterstock’tan uzak durun, sadece vakit kaybı. Site o kadar doymuşki 10 foto’dan 8’ini reddediyorlar. Anca 3-5 kuruş birşey kazanırsınız, harcadığınız zamana değmez

Girişim Haber @ 2020