Viral Pazarlama Tekniği Nedir?

Viral pazarlama tekniği; geleneksel bir yöntem olan ağızdan ağıza pazarlama tekniğinin, sosyal ağlar yoluyla yapılmasını kapsayan bir pazarlama tekniğidir.

Viral Pazarlama Tekniği Nedir?
23.07.2020
101
A+
A-

Viral pazarlama tekniği; geleneksel bir yöntem olan ağızdan ağıza pazarlama tekniğinin, marka, ürün ya da şirket ile ilgili mesajların belirlenmiş bir içerikle internet ortamında, özellikle sosyal ağlarda başka kişilere ve/veya sitelere aktarılması yoluyla yapılmasını kapsayan bir pazarlama tekniğidir.

Herkesin bildiği ve birçok makalemizde de bahsettiğimiz gibi, geleneksel pazarlama yöntemlerinde insanlar bir hizmet ya da üründen memnun kalır. Bu memnuniyet ağızdan ağıza (kulaktan kulağa olarak da kullanılıyor) pazarlama tekniği ile geniş kitlelere yayılıyordu. Teknolojinin bu kadar yaygınlaşması ve de artık tüm müşterilerin hali hazırda internette birer kimliklerinin var olması, geleneksel pazarlama yöntemlerinin dijital ortamlara yaygınlaşmasını da zorunlu kıldı. Viral pazarlama tekniği, dijital pazarda oldukça önemli bir hale geldi. Şirketlerin dijitalleşme sürecinde müşteri hizmetlerinin bir ayağını da internet üzerinde yürütmeye başlaması ile birlikte bu mecrada gerçekleşen her hareket, viral pazarlamanın bir parçası haline geldi.

Viral pazarlamada, üründen ya da hizmetten faydalanan nihai kullanıcılar ya da tüketiciler bu pazarlama tekniğinde aracı haline gelir. Memnuniyetleri pazarlama sürecinin gelişmesinde önemli rol oynar.

Viral Pazarlama Nedir?

Viral marketing ya da Viral Pazarlama kavramı ilk kez 1997 senesinde Steve Jurvetson ve Tim Draper tarafından kullanıldı. Viral pazarlama tekniği halen yeni bir pazarlama tekniği olmasından dolayı tanımı için de tam bir konsensüs yoktur. Ancak yine de yukarıda yaptığımız tanımlara en yakın olan;

Web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal ağlar veya kullanıcılar yoluyla, bir pazarlama mesajını başka bir web sitesi, mobil uygulama, sosyal ağ ya da kullanıcıya ulaştırmak için kullanıp mesajın etkisini ve görünürlüğünü artırmaya amaçlayan bir pazarlama tekniğidir. “

tanımı kullanılabilinir.

Neden Viral Pazarlama ?

Viral pazarlama kavramı, pazarlama amaçlı kullanılan ya da verilmek istenen mesajın virüse benzer bir şekilde yayılmasından kaynaklı olarak bu şekilde isimlendirilmiştir. Dijital ortamda, sosyal ağlarda mesajlar sadece bir click ile gönderilmekte ve bu click hızı ile yayılım sağlanmaktadır. Bu da iletinin virüs gibi viral olmasını sağlayan önemli bir etkendir.

Viral Pazarlama tekniği ile viral ismiyle anılmasının en önemli nedeni diğer müşterilere iletilmek istenen mesajın bir virüs gibi hızlıca ve engelsiz yayılması hedeflenir. Bu yayılmanın virüsten farkı ise, kullanıcıların memnun oldukları ürün ya da hizmetlerle ilgili mesajları kendi istekleriyle iletmeleridir. Viral pazarlama tekniğinde, kullanılan araçlar genelde sosyal ağlar, e-postalar ve çeşitli websiteleri ve bloglardır.

Viral reklam kampanyasının hedeflenen sonuca ulaşması için yukarıda da değindiğimiz gibi sosyal medya ağları sıklıkla kullanılır. Bir mesajın viral olmasında başrol oynayan sosyal medya mecraları elbette ki Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp ve biraz daha profesyoneller için mesajın ulaşması isteniyorsa Linkedin.

Viral Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamaya Göre Avantajları Nelerdir?

  • Viral pazarlama yönteminde verilmek istenen mesaj çok hızlı yayılır.
  • Marka, hizmet ya da sunulmak istenen hizmet için algı oluşturulur.
  • Çığ etkisine sahiptir. Çok hızlı büyür.
  • Son kullanıcılar, farkında olmadan aracı olarak mesajın taşınmasında rol oynarlar.

Başarılı Viral Pazarlama Tekniği ile Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

Başarılı bir viral pazarlama yapmak istiyorsanız öncelikle bir stratejinizin olması gereklidir. Verilen mesaj hem samimi hem de gerçeklik algısını içermelidir. Viral olup, kullanıcılar tarafından taşınabilmesi için duygulara hitap etmeli ve doğru hedef kitleye ulaşması sağlanmalıdır. Viral reklam çok zaman eğlenceli mesajlar içerir ve doğrudan bir satış hedefi yoktur.

Viral reklam sonucunda, etkileşimle birlikte hedef kitlenin izlenimleri toplanarak analiz edilir. Markanın müşterileri ile teması sonrasında müşteri geri bildirimleri alınır.

Başarılı Viral Pazarlama Örnekleri

Başarılı viral pazarlama tekniklerini tam olarak anlayabilmek için aşağıda yer alan reklamları dikkatlice izlemenizi ve oluşturmak istediğiniz reklam kampanyalarında da kullanmanızı öneririz. Dikkatlice izlediğinizde reklamlardan dilimize dolanan, belki de yıllardır

Yukarıda yer alan reklamlardan farklı olarak aşağıdaki reklamı sayfamızda izlemenizi öneriyorum. Sosyal medya aracılığıyla viral olan 2009 yılında 2 gün içerisinde internet kullanıcıları tarafından dağıtımı hızla gerçekleştirilen “Eski Sevgiliye Kapak” videosu belki de haftalarca konuşulmuştu.

 

Bütçenize bağlı olarak, siz de artık daha da gelişen video sosyal ağları ile viral pazarlama tekniği sayesinde markanızın, ürünlerinizin bilinirliğini arttırabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020