Devletin Desteklediği Girişimcilik Sektörleri
Devletin desteklediği girişimcilik sektörleri söz konusu olduğunda daha çok üretimle ilgili sektörlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Elbette ki üretimin teşvik edilmesi beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Günümüz koşullarında devletin pek çok farklı sektörü desteklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle kadınlara yönelik istihdam olanağı üreten sektörle devlet tarafından sıklıkla destek görmektedir.
Özellikle tarım, hayvancılık, çiftçilik sektörleri devlet teşvikli yapılabilecek işler açısından öncelikli görünüyor. Tabi bu desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlara uyan girişimciler devlet destekli kredilerden yararlanabilmekte ve kendi işlerinin sahibi olabilmekteler. Ne iş yapacağının kararını veremeyen veya devlet destekli ne iş yapabilirim diye düşünenler için bu konuyu başlıklar halinde yazımızda belirteceğiz.
Tabi ki devlet destekli kredilerden yararlanmak için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlar, 18 yaşını doldurmuş olmak,iş planının hazır olması,girişimcilik sertifikasına sahip olmak ve kayıt işlemleridir. Daha sonra bu krediyle devletin destek verdiği girişimcilik sektörlerinde çalışmanız,kendi işinizin patronu olmanız mümkün.
Devlet Desteğini Sunan Kuruluşlar Hangileridir?
Açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, bir çok girişimcinin hayallerini süslerken iş sahibi olmak için çaba gösteren vatandaşlarımızın da arkasında olduğunu belirtmiştir. Fakat KOSGEB de her sektöre ve herkese destek vermemektedir. Devletin destek verdiği en önemli sektör tarım sektörüdür. Bunun arkasından ise çiftçilik gelir. Hayvancılık sektörü de bunlardan biridir.
Çifçilere Yönelik Devlet Destekleri
- Köye dönüş kapsamında genç çiftçilere 30 bin TL tutarında bir destek sunulmaktadır.
- Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından belirlenen programlara uygun olacak şekilde verilen hibe destekleri verilmektedir.
- Tarımsal alanda üretim yapan çiftçilere verilen geri ödemeli olmayan hibe destekleri verilmektedir
- Hayvancılıkla uğraşan çiftçilere hayvan başına verilen hibe destekleri verilmektedir
- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin işbirliği kapsamında verilen faizsiz ya da düşük faizli krediler verilmektedir.
Tarımsal Üretime Dayalı Devlet Destekleri
Tarım sektörüne çok cazip devlet desteklerinin verildiği bilinmektedir. Devletin desteklediği girişimcilik sektörleri arasında tarımsal üretime dayalı faaliyetlerin avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte bu kapsamda gerçekleşen destekler:
- Fındık bazlı üretime doğrudan gelir desteği
- Organik tarıma yönelik devlet desteği
- İyi tarım faliyetlerine yönelik devlet desteği
- Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerine destek projesi
- Mazot ile gübre ve toprak analiz desteği
- Zeytin bahçeleri rehabilitasyonu için sunulan devlet desteği
- Yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı ve üretimine dair devlet desteği
- Sertifikalı fidan ve fide üretim ile bu ürünleri kullanma desteği
Görüldüğü üzere Devletin desteklediği girişimcilik sektörleri arasında tarım sektörünün ayrıcalıklı bir yeri bulunmaktadır. Şayet gerekli şartlara sahipseniz bu desteklerden yararlanmanız da mümkün olmaktadır.
Hayvancılık Sektörüne Sunulan Destekler
Devlet destekleri hayvancılık sektörüne nitelikli bir şekilde destek sunmaktadır. Elbette ki hayvancılık sektörüne verilen desteklerden yararlanmanın da birtakım şartları bulunmaktadır. İşte bu şartlar:
- ÇKS bünyesinde kayıtlı olmak
- İl ve ilçe ziraat odalarına kayıt olmak
- Hayvan pasaportu ile birlikte hayvancılığın yapıldığı yerin tapusu ya da kira sözleşmesi belgesi
Elbette ki hayvancılık hibelerinin karşılıksız olarak verildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bu kapsamda söz konusu desteklerin oldukça önemli kazanımları da bulunmaktadır. İşte hayvancılık sektörüne sağlanan destekler:
- Su ürünlerine dair devlet desteği
- Arıcılara özel arıcılık desteği
- Çoban istihdamına yönelik devlet desteği
- Hayvan başı ödeme desteği
- Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği
- Çiğ süt değerlendirme devlet desteği
- Balıkçılık gemisi devlet desteği
- Hayvan hastalık tazminatı desteği
- Hayvancılıkla uğraşanlara yönelik buzağı ve malak desteği
- Gap ile Dap, Dokap ve Kop kapsamında bulunan illerde tohumlama desteği
Yukarıda yer alan devlet teşviği ile yapılabilecek işler hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Ancak bu konularının her biri ayrı bir başlık altında incelenmesi gerekmektedir. Devlet destekli projeler ve devletin hibe verdiği işler hakkında, söz konusu ilanlar yayınlandıkça sitemizde yer verilmektedir. Bu haberleri kaçırmamak için; sosyal medya kanallarından bizleri takip edin. Google news kayıtlı sitemizde yayınlanan tüm haberleri kaçırmadan takip etmek için News sayfamız üzerinden sitemizi takip et butonunu tıklayın. Haber bildirimlerini atlamayın.
Devlet desteklerinden yararlanmak için bir çok prosedür yer almaktadır. Bu konuda uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçin.