Şirketler için Dijitalleşme Örnekleri
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte şirketler için dijitalleşme bir yandan çok kolay bir hale gelmişken diğer yandan da zorunluluk olarak karşılarına çıkıyor.
Şirketler, rakipleri ile rekabet edebilmek ya da rakiplerini geçmek için ilerleyen teknolojiye hergün yenilik içeren değişimlere ayak uydurmak zorunda kalıyor. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte şirketler için dijitalleşme bir yandan çok kolay bir hale gelmişken diğer yandan da zorunluluk olarak karşılarına çıkıyor.
İşletmelerde dijital dönüşüm yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık fark yaratan bir olgu değil, işletmelerin ya da projelerin sürdürülebilirliği açısından bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Başarılı, büyüme odaklı şirketler günümüz gerçeklerine ve gerekliliklerine uygun olarak dijitalleşmeye önem vermekteler. Bu nedenle globalleşen dünyada her şirket olabildiğinde dijital dönüşüme ayak uydurmak ve planlarına bu kalemi dahil etmek zorundadır.
Dijitalleşme Nedir?
Bu konuyu detaylandırabilmemiz için öncelikle dijitalleşme kavramının tanımını yapmamız gerekiyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte; daha önce manuel olarak yürütülen birçok süreç artık yarı ya da tam otomatik olarak bilgi sistemleri üzerinde yürütülmektedir. İşte daha önce manuel olarak kağıt üzerinde tutulan kayıtların, ulaşılması gereken bilgilerin bir bilgisayar ya da bilgi sistemi tarafından okunabilecek şekilde dijital ortama aktarılması sürecine dijitalleşme denilmektedir.
Daha iyi kavramak adına basit bir örnek verelim. Basit bir bakkal dükkanınız var. Stoklarınızı ve tedariğinizi kontrol altına almak amacıyla her gelen müşteriye sattıklarınızı kayıt altına alıyorsunuz. Bir müşteri geldiğinde sattıklarınızı iki türlü kayıt altına alabilirsiniz. Müşteriye satış işlemi yaptıktan sonra elle de fatura kesebilirsiniz (bu işlemde koçanlı faturaları düşünün yazarkasa faturası değil), ya da barkod okutarak bir sistem ile veritabanına kaydedebilirsiniz. Elle fatura kestiğiniz ve tek tek faturada yer alan kalemleri bir deftere kayıt ederek gün sonunda ne kadar mal sattığınız ve kalan stoğunuzu takip edebilirsiniz. Barkod okutarak kayıt altına aldığınız sistemde ise; gün içinde ne kadar satış yaptığınızı kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Burada yer alan 1.tür elle fatura kesme ve sonra bunları bir deftere kayıt ettiğiniz veri/bilgi analog bilgi, barkod okutarak kullandığınız sistemde tutulan veri ise dijital veridir.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijitalleşen ve bilişim sektörünün inanılmaz bir hızla ilerlediği dünyada analog olarak üretilen veriler dijital verilere dönüştürülmesi ve e-hizmet kapsamında uygulamaların gerçekleştirilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Dijital dönüşüm tek taraflı bir olgu olarak tanımlanamaz. Dijital dönüşüme sadece teknolojik nitelikli araçlar değil insan ve süreç de dahil edilir.
Birbiriyle etkileşim halinde olan insan, süreç ve teknoloji unsurlarının birbirini tamamlaması ile gerçekleşen bir döngüdür. Teknolojinin insan hayatına girmesiyle birlikte başlayan ve sürekli devam eden dijital dönüşüm süreci yeni bir takım ihtiyaçlar doğurmuş ve daha da önemlisi sürekli olarak yeni ihtiyaçları da doğurmaya devam etmektedir. Dijital dönüşüm dünü, bugünü hatta yarını kapsamasından ötürü sürekli değişimi içerir.
Yukarıda verdiğimiz örneği tekrar ele alalım. Elle fatura kesip; saatlerini harcayarak stoğunu ve siparişlerini kontrol eden bakkal, artık bu yöntemi değiştirmek isteyebilir ve barkodlu sisteme geçer, faturalarını bu sistem üzerinden keser ve sonrasında da muhasebe defterini de bu sisteme entegre ettikten sonra tüm beyannamelerini otomatize edebilir. İşte bu bakkal dijital dönüşümünü gerçekleştirmiş olur.
Şirketler için Hangi Alanlarda Dijitalleşme Mümkündür?
Şirketler, maliyetine katlanarak istedikleri tüm süreçleri dijitalleştirebilir. Bu konuda dünyada uzun yıllardır kullanılan Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları ciddi anlamda yardımcı ve destekleyici olacaktır.
İnsan kaynakları süreçlerinden, muhasebe süreçlerine, stok kontrollerinden satış planlamaya kadar her alanda dijitalleşme mümkündür. Burada verilmesi gereken en önemli karar, hangi alanlarda dijitalleşme ihtiyacının olduğunun belirlenmesidir.
Yapılacak ihtiyaç analizleri ile kritik süreçler, kritik verilerin hangileri olduğu, karar destek mekanizması için duyulan gereklilikler ortaya konulmalıdır. Daha sonra şirket öncelikli bir strateji belirleyerek dijitalleşme için gerekli çalışmaları yapmalıdır.
Dijitalleşme sonrasında, ortaya çıkan veriler ile ne yapılacağı konusunda belirli planlar yapılmalı, veri madenciliği gibi fırsatlar göz ardı edilmemelidir. İşletmenize farklı bir boyut katıp sizi rekabetin içinde tutacak ya da bu rekabette sizi öne çıkaracak teknolojileri mutlaka dikkate alın.
Ancak unutulmaması gereken önemli bir konu şudur ki, dijitalleşme yaşayan bir süreç olup şirketler yıllık plan ve programlarına, bütçelerine bu konuda bir gider kalemini mutlaka bulundurmalıdır.