Yakın Geleceğin Meslekleri
Yakın geleceğin meslekleri nelerdir sorusuna cevap vermeden önce dünya tarihini düşününce insanların mesleklere bakış açısı sürekli olarak değiştiğini görmek gerekiyor.
Yakın geleceğin meslekleri nelerdir sorusuna cevap vermeden önce dünya tarihini düşününce insanların mesleklere bakış açısı sürekli olarak değiştiğini görmek gerekiyor. Örnek olarak vermek gerekirse; bundan 500 yıl önce bir taş ustası ya da bir demirci ustası olmak çok kıymetli iken, son yüzyılda bunun yerine daha farklı meslekler aldı. Değişen dünya hızı ile ise bazı meslek dalları yeni ortaya çıkarken bazı meslekler ise mevcut mesleklerden ayrılarak daha özel bir hale geldi.
Yakın geleceğin meslekleri için bazı tahminler yürütmek mümkün ancak, dünden bugüne büyük bir hızla değişimle karşı karşıya olduğumuz gerçeği ile en fazla önümüzde çeyrek yüzyıl için bir tahminlerde bulunmak mümkün. Üniversite tercihleri için geleceğin meslekleri için doğrudan örtüşen birebir bağ olmasa da geleceğin mesleklerini inceleyebilir, aklınıza yatan meslekler için yol haritanızı çıkarabilirsiniz.
Popüler Olacak Yakın Geleceğin Meslekleri
Yarı iletken teknolojilerinin 1950’li yıllarda bulunması ile birlikte yaygınlaşmaya başlamış ve özellikle elektronik alanında devrim niteliğinde peşpeşe yenilikler birbirini izlemiştir. Son 15 yılda akıllı telefonların keşfi ile baş döndüren bir hızla değişen dünyada teknolojiye ayak uydurmak ve yenilikleri kullanmak için bir takım yeni uzmanlıklar ortaya çıktı.
Sizler için derlediğimiz 7 yakın geleceğin mesleği
Veri Madenciliği Uzmanı
İnternetin cebimize girmesi ve özellikle son yıllarda Cisimlerin interneti (ınternet of things IoT) kavramının gelişmesi ile birlikte dünyada saniyeler içerisinde ne kadar veri üretildiğini bilmek çok zor ancak tahminler 44 zettabyte civarında olduğunu göteriyor. Her an, her yerden, her cihazdan internet üzerinden veri üretiliyor ve akışı devam ediyor. 2025 itibariyle, dünya genelinde her gün 463 exabyte veri üretileceği tahmin ediliyor. Fikir vermesi açısından bu miktar her gün 212.765.957 adet DVD doldurmaya eşdeğer bir veriden bahsediyoruz.
Konu sadece internet ile de kısıtlı değil. Bir çok şirket tarafından kullanılan yazılımlar ana verilerinin yanından her saniye operasyonel veriler ile de bir çok ham verinin depolanması ve üremesi anlamına geliyor.
Bu da şirketler tarafından verilerin anlamlandırılması ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Verinin bilgiye olan yolculuğunun bir veri madenciliği uzmanı tarafından ele alınıp işlenmesini de gerektiyor. Önümüzde yıllarda Big Data ya da Büyük veri üzerine çok şeyler duyacağız ve bunların kullanılabilir anlamlı bilgiye geçiş süreci için de veri madencisi ihtiyacı doğacaktır.
Enerji Sistemleri Mühendisi
İnsanoğlu geçmişte suyun potansiyel enerjisinin değişimi ile su değirmenlerini kullanmayı, daha sonra ise kömürün enerji üretimi için bir kaynak olabileceğini de keşfetti. Zaten hali hazırda 3000 yıldır kullanılan kömür öncelikle İngilterenin ilgisini çekmiş ve 1700’lü yıllardan sonra inanılmaz oranda kömür çıkarımına başlamıştı.
Yıllar sonra petrol ve doğalgaz bulunması ve enerji sektöründe kullanılması ile kömür değerini yitirse de insanoğlu dünyanın değişimine öncülük etmiş ve sürekli bir enerji ihtiyacı doğurmuştur.
Enerji kullanımı ile ilgili ihtiyaçların tam anlamı giderilmesi mümkün görünmemekte olup, mevcut fosil yakıtların kullanımı çevresel problemleri de ortaya çıkarmış durumda. Gelecekte ise enerji firmaları yeşil enerji üretimi, temiz ve doğal yenilenebilir enerji konusunda sektörde hem araştırma geliştirme alanında hem de uygulama safhasında enerji sistemleri mühendisleri ihtiyacı doğacaktır. Son zamanlarda özellikle rüzgar enerji teknisyeni ya da güneş enerji teknisyeni meslekleri gözde birer meslek haline gelmektedir.
Blockchain Uzmanı
Blockchain kavramı son Satoshi Nakamoto tarafından yayınlananan teknik doküman ile 2008 gündemimize geldi. Bu kavramın henüz 20 yıllık bir hikayesi olmamasına rağmen dünya tarafından tamamen benimsenmiş durumda. Firmalar ve şirketler BlockChain teknolojine yatırım yapmak ve bu işin üstesinden gelebilecek Blockchain uzmanları ile çalışmak konusunda oldukça açık fikirliler.
Girişim haber olarak Blockchain uzmanı nasıl olunur isimli bir makale için çalışmalarımıza başladık. Tamamlandığında bu cümleler yerine link gelecektir.
Yapay Zeka Uzmanı
Yukarıda veri madenciliği konusunda bahsettiğimiz veriler sürekli olarak toplanıyordu. Yapay zeka ise bu üretilen verilerden öğrenen uygulamalar yapmayı biz çok hissetmesek de hayatımıza giren kavramlardan birisi. Öncelikle chatbotlar ile otomatik cevap veren yazılımlar ile başlayan serüven oldukça hızlanmış ve birçok şirket tarafından gündemine ve yatırım programlarına alınmış durumda.
Geçmiş günlerde yayınladığımız bu haberimizde Google Şirketinin yapay zeka işlemcilerinin yapılması ile ilgili bir haberde yapa zeka kullanımını, bu haberde ise yapay zeka ile kozmetik üretimi yapan bir şirketten bahsetmiştik.
Yapay zeka uzmanı formal olarak bir mühendislik dalı olmasa da veri bilimi uğraşmak isteyen, bilgi teknolojilerinde çalışmak isteyen bir çok kişiye istihdam sağlayacak.
Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi Uzmanlığı
Teknoloji ve bilişim hizmetleri artık hayatımızın merkezinde yer alıyor. Yeni çıkan ürünler bir çok arttırılmış gerçeklik olgusu ile birlikte geliyor. Pandemi sonrasında insanlar teknolojiyi kendi sosyalleşme aracı olarak görmeye başladı. Bu süreç uzmanlar tarafından teknoloji ve yenilik kullanımı yaklaşık 10 yıl öne çektiğini belirtiyor. Önceleri deneysel bazı çalışmalar ya da kısıtlı oyunlar ile kendine tam bir Pazar bulamamış olsa da arttırılmış gerçeklik hayatımızın bir parçası haline gelecek.
Arttırılmış gerçeklik; uzman ve kısıtlı sektörlerde simülasyon araçlarının çeşitliliğinin arttırılması ile eğitim sektöründe çokça da hayatımızda eğlence araçları olarak yer bulacaklar. Bu konuda kendinizi geliştirebilir ve ürünler ortaya koyabilirseniz VR teknolojisi uzmanı olarak pazara adım atabilirsiniz.
Robot Mühendisliği
Üniversite tercihleri gözüyle baktığımızda bu uzmanlığın bir karşılığı var. Mekatronik mühendisliği. Özellikle belirli bir döngü içerisinde yapılan düzenli işlerin insan gücüyle yapılmak yerine belirlenmiş standart kalitesine uygun olarak yazılım ve donanım destekleri ile yapılması işi robot mühendisliği yakın gelecekte oldukça popüler olacak mesleklerden birisi haline gelecek.
Siz de bu işin meraklısı iseniz klasik robotik kodlama setleri ile başlayabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Her ne kadar işin okulu olsa da hobi olarak bu konuda kendinizi geliştirme olanağınız mevcut. İnternette robotik kodlama ile ilgili başlangıç düzeyinden ileri düzeyi de içerecek binlerce kaynak mevcut.
Siber Güvenlik Uzmanı
Beyaz şapkalı hackerlar olarak da bilinen Certified Ethical Hacker ya da kısaltması ile CEH’ler önümüzdeki yılların önemli meslekleri haline gelecektir. İnternet hızının artması, birçok önemli verinin rahatlıkla üretilmesi ve depolanması konusu çok önemli bir konuyu da gündeme getiriyor. Bu konuda bu verilerin güvenli bir şekilde korunmasının gerekliliği. İşte Siber Güvenlik uzmanları bu işi yapan kişilerdir. Oldukça uzmanlık gerektiren; ağ bilgisi, veri tabanı bilgisi, işletim sistemleri ve programlama gibi bir çok ileri düzey konularda bilgi gerektiren siber güvenlik uzmanları geleceğin önemli meslekleri arasında yer alacak.
Neden Hep Teknolojik Meslekler?
Bu makalemizde aslında teknolojinin ilerlemesi ile birlikte öne çıkan meslekleri tanıttık. Aslında geleceğin bize tam ne göstereceği bilinmiyor. Robot teknolojisindeki ilerlemenin hangi seviyelerde olacağı henüz kestirilememekle birlikte gündelik işlerde ihtiyaç duyulacak ara kademe uzmanlıkların bir ihtimal yukarıda bahsi geçen mesleklerden daha fazla kazanabileceği de mümkün.
Dünyada En Fazla Kazanan Meslekler?
Kolay para kazandıran meslekler elbette vardır. ABD İş kurumunun 2019 yaptığı bir “The 30 best high-paying jobs of the future“ isimli araştırmaya göre en popüler ve en fazla kazanan meslekler aşağıdaki şekilde tanımlanmış. Ayrıca araştırma sektörün büyüme oranlarına göre de sıralama yapılmış. Bu sıralamada yer alan bazı çok kazandıran meslekler bizim listemizde yer alan meslekler olduğu gibi bazı meslek grupları da yukarıda bahsettiğimiz teknoloji alanında olmayan popüler mesleklerin de olacağı konusundaki savımızı destekliyor.
- Ön kayıt hemşireleri
- Uygulama yazılım geliştiricileri
- Genel ve operasyon müdürleri
- Finansal yöneticiler
- Yönetim analistleri
- Pazar araştırması analistleri ve pazarlama uzmanları
- Diğer tüm yöneticiler
- Tıbbi ve sağlık sektörü hizmetleri müdürleri
- Diğer tüm doktorlar ve cerrahlar
- Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticileri
- Muhasebeciler ve denetçiler
- Avukatlar
- Pratisyen hemşireler
- Ortaöğretim sonrası sağlık uzmanları öğretmenleri
- Diğer tüm işletme operasyonları uzmanları
- Bilgisayar sistemleri analistleri
- Fiziksel terapist uzmanları
- Sistem yazılımı geliştiricileri
- İnşaat işleri ve maden çıkarma işçilerinin ilk basamak denetçileri
- Ağır ve çekici römork sürücüleri
- İnşaat şantiye şefleri
- Diğer tüm hizmet satış temsilcileri
- Elektrikçiler
- Doktor asistanları
- Marangozlar
- Sıhhi tesisatçılar
- Diğer tüm bilgisayar meslekleri
- Lisanslı pratik ve lisanslı meslek hemşireleri
- Bilgisayar kullanıcı destek uzmanları
- Bilgi güvenliği analistleri
Türkiye’de En Çok Para Kazandıran Meslekler Hangileridir?
- Pazarlama Müdürü
- Pilot
- Biyokimya Uzmanı
- Finans Direktörü
- Yazılım Geliştirme Mühendisi
- Psikiyatri Uzmanı
- Mali Müşavir
- Doktor
- CEO
- Bilgi Teknolojileri Müdürü
- Kabin Memuru
- Genel Cerrah
- Diyetisyen
- Eczacı
- Veteriner
- Sigortacı
- Aktüer
- Avukat
- Ortodontist
- Petrol Mühendisi
Yukarıda bahsi geçen Türkiye’de en fazla kazanan meslekler listesinde yer almayan ancak çok daha yüksek maaşlı iş gruplarının olduğu da bir gerçek. Burada yer alan yaklaşım tahmini bir yaklaşımdır. Aynı işi iyi yapan ile vasat bir şekilde yapan arasında büyük gelir farklarının olacağı bir gerçektir.
Yakın Gelecekte Türkiye’de Hangi Meslekler Popüler Olacak?
- İlaç Endüstrisi
- Uzay Çalışmaları
- Sosyal Ağlar
- Bilgisayar ve Yazılım
- Robot Teknolojisi
- Eğlence Sektörü
- Enerji ve Çevre
- Dev Data Merkezleri
- Dijital Hayatın Ahlak ve Kanunları (Hukuk Alanı)
- Online Eğitim
Yukarıda yakın gelecekte popüler olması beklenen ve tahmin edilen sektörler yer alıyor. Bunların arasında ileri düzey uzmanlık ve bilgi birikimi gerekenler haricinde her sektör ve her meslek öne çıkacaktır.
Sonuç
Aşağıda yer alan tabloda; yakın geleceğin meslekleri konusunda fikir edinmeniz için önümüzdeki 10 yıl içerisinde en iyi kariyer yaparak en fazla para kazanacak mesleklerin listesi yer alıyor. Siz de içerisinden sizin bilgi birikiminize ve ilgi alanınıza uygun bir mesleği seçerek kariyer planlamanızı yapabilirsiniz. Peki sizce geleceğin en fazla kazandıracağı ya da geleceğin en popüler mesleği ne olacak?
Yorumlarınızı bekliyoruz..