Startup Nedir?

Startup Nedir?
31.07.2020
162
A+
A-

İlk çıkış yeri Amerika olan ve daha sonra tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan startup nedir? Startup Türkçe olarak  “filiz girişim” olarak da kullanılmaktadır. Nasıl uygulanır ve özellikleri nelerdir? Startup kelime anlamı olarak girişimciliği ifade etse de asıl anlamı hızlı büyüme için tasarlanmış teknolojik gelişmelere uygun, geniş kitlelere hitap eden, toplum ihtiyaçlarını bilen ve ona yönelik hizmeti sunan, kimi zaman ise talebi ihtiyaç haline getiren ve en önemlisi ise süreklilik gösteren yeni girişim fikirlerinin tamamıdır.

Startup ile düşünceler sınırlandırılmadan, özgün ve sonsuz hayal gücü ile desteklenmiş yeniliklere yön verebilmek mümkün olmaktadır. Burada esas alınan nokta, kişinin bilgi ile birleştirdiği potansiyel gücünü ortaya çıkarma cesareti ve uygulama konusunda gösterdiği kararlılıktır. Yani işin kökeninde kişinin kendine duyduğu özgüven ile birleştirilmiş, kalıpsallıktan çıkan düşüncenin özgürce uygulanması yatar.

Startup Nasıl Uygulanır?

Startup yeni fikirlerin en iyi şekilde uygulanması için çaba gösterilmesi esasına dayanır. Öncelikle kişinin ortaya koyduğu fikirlerine inanması ve girişimcilik ruhu taşıması gerekmektedir. Startup nedir? Sorusuna cevap arayan girişimcinin, sorunun cevabının kendi içinde taşıdığı güç ve bilgiyi ortaya koyma cesareti olduğunu bilmesi gerekir.

Daha sonra uygulanacak bir takım yöntemler ile startup bir şirkete sahip olabilmek mümkün olacaktır. Bunun için;

  • İyi bir gözlemci olmak ve toplumun ihtiyaç duyduğu ya da önemsediği eksiklikleri not etmek,
  • Etkin ve araştırmayı, gözlemlemeyi seven bir çalışma grubu kurmak,
  • Protatip yaparak, müşteri kitlesinin ilk tepkisini ölçmek,
  • İşin mali durumunu düşünerek, fikirlerini benimseteceği ve kendisine yatırım yapacak kişi ya da kurum bulmak,
  • İlk ürün sürümünü alıcısı ile buluşturmak ve
  • Müşterinin her daim ilgisini çekecek farklı yöntemler ile örneğin reklam, kampanya ya da ücretsiz sunulan numuneler ile satış sürekliliğini devam ettirmektir.
  • Sitemizde siz ilgiler için onlar startup haberleri yer almaktadır.

Startup Nasıl Kurulur?

Startup nedir? Nasıl kurulur? Soruları, bir çok genç girişimci adayının araştırdığı konulardır. Startup’a yani yeni girişimciliğe başlamak isteyen kişiler, ilk olarak fikirlerini kağıda dökmelidir. Bu fikirlerin özgün olması ve teknolojiden faydalanılarak uygulanabilir hale getirilmesi gerekmektedir.

Sürüme hazır olan prototip, öncelikle farklı kişilerin fikirlerine sunulmalıdır. Övgüye kulak kapayıp, yapılan eleştiriler dikkate alınarak, son şekli verilmelidir. Belirlenen hedefin uygulamaya geçebilmesi için kaynak arayışına girilmeli ve prensibe uygun mali şartları sağlayan kişilerle yola başlanmalıdır.

Startup’ların Özellikleri Nelerdir?

Startup nedir? Denilince akla geleneksel şirketlerden farklı bir kavram gelmesinin nedeni, onu diğerlerinden ayıran özellikleridir. Bunlar;

  • Startup; diğer konvansiyel şirketlere nazaran hız gerektiren bir yapıya sahiptir. Fikirlerin bulunup, karar alma ve insan kaynakları süreçleri çok daha kısa sürede olmaktadır.
  • Sürecin işlemesi sırasında klasik toplantı alanları ve resmi toplantıların yerini daha basit ortamlarda örneğin kütüphane, öğrenci evleri vb. yerlerdeki görüşmeler almaktadır.
  • Startup girişimcileri, asgari bütçe ile kurulur. Kişilerin maddi imkansızlıklar nedeni ile kendilerini daha fazla risk altında hissetmeleri, içlerindeki enerji ile birlikte savaşma ruhunun ortaya çıkarak, zaman ve ekip konusunda çok daha başarılı olmalarına neden olabilmektedir.
  • Startup her ne kadar özveri gerektirse de sonucunun kesin başarı olacağı garantisi yoktur. Belirsizlik, dezavantaj gibi görünse de bu kişilerin daha fazla motive olmasını ve büyük yatırımcıları ikna edecek gücü kendinde bulmalarını da sağladığı için avantaja dönüşebilmektedir.
  • Ekip ruhu, startup için en önemli konulardan biridir. Sayının diğer şirketlere göre az olması, ekibin birbiriyle olan diyaloglarını artırarak, fikir alış verişlerinde bulunmalarını kolaylaştırmaktadır. Böylece ekip ruhunun doruklara çıkması, startup’ın amacına ulaşmasına olanak sağlamaktadır.

Startup İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Yeni fikirlerin, düşünceden çıkıp uygulamaya geçirilmesi amacına dayalı olan startup, sadece yeni baştan bir şirket kurulmasına yönelik olmamakta, kurulan küçük şirketlerin yeni ve parlak fikirlerle daha büyük şirketler tarafından fark edilmesini de amaçlamaktadır. Bu nedenle, yeni kurulan şirketlerin mali kaynaklarının ya da hali hazırda var olan ve ürettiği yeni projelerle büyük şirketlerin dikkatini çeken startup’ın iş politikalarının aynı olması gerekmektedir.

Bunun yanında, startup şirketin fikirleri ile ortaya konulan prototipin uyumlu olması şarttır. Aksi halde iş, hedeflenen yörüngeden çıkarak startup’ın başlangıç ruhunu kaybetmesine neden olabilir. Sonuç olarak startup nedir? Sorusuna “fikir ile uygulamanın aynı doğrultuda buluştuğu yeni girişimdir” denilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Girişim Haber @ 2020