Yeni Nesil Girişimcilik Modeli: Start-Up
Yeni nesil girişimcilik modeli olan Start-Up ya da startup kelimesi girişimcilik ekosisteminde sıklıkla ismini duymaya başladığımız kelimeler arasında yer aldı.
Yeni nesil girişimcilik modeli olan Start-Up ya da startup kelimesi girişimcilik ekosisteminde sıklıkla ismini duymaya başladığımız kelimeler arasında yer aldı. Start-up kavramı ilk olarak tabii ki kapitalizmin başkenti olan Amerika’da 2010 yılında kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyaya yayılmış yeni nesil girişimcilik modelidir. Startup kavramı özel bir kavram olup girişimcilik kavramı ile farklılık göstermektedir.
Startup terimi Türkiye’de duyulmaya başlanmış terimlerden olmakla birlikte girişim ya da yeni girişim olarak isimlendirilmek istense de sıklıkla startup olarak kullanılmaktadır.
Bu kavramı daha iyi anlamak adına makalemize startup nedir kavramı ile başlayarak giriş yapalım.
Start-Up Nedir?
Startup ya da Start-up; yeni kurulmuş, daha başlangıç aşamasında olan girişimleri ifade eder. Tanımında nihai sonuca varılamayan ve sık sık farklı yorumlarla açıklanan bir kavramdır. Genelde teknoloji tabanlı ürün, sistem veya hizmet geliştirmek amacıyla kurulmuş 0–3 yaş arasındaki girişimci işletmelere verilen isimdir. Türkçe’ye “Filiz Şirket” şeklinde tercüme edilmiştir. Diğer tanımlari ise; Tecrübesiz şirket ya da Yeni kurulmuş, hızla büyüyen riskli girişimdir. Startup terimi büyüme endeksine sahip bütün şirketler için de kullanılmaktadır.
Startuplar için yaygın kanı, kısa zaman içerisinde büyük kitleye ulaşma amacı olan, müşteri odaklı şirketlerin olduğudur. Startupların temel amacı büyümektir ve bu şirketlerin bu yeteneğe sahip olduğu varsayılır. Bu tarz şirketlerin yerel ölçeği aşması temel beklenti olup, coğrafi alana sıkışmadan büyüme amacına sahip şirketlerdir. Örnek vermek gerekirse; Almanya’da kurulan bir startup sadece bu ülkede değil diğer ülkelerde de faaliyet göstermesi gerekmektedir.
Yukarıda tanımda da bahsettiğimiz üzere, riski büyük şirketler olduklarından bir çok startup şirket küresel pazara hitap etmek isterler ancak bu konudaki planlama yanlışları birçok startupın başlangıç aşamasında başarısızlığa ulaşmasına sebep olmuştur. Startuplar genel anlamda genç, dinamik ve teknolojik şirket kavramlarını akla getirse de kavramın bu sektörler ile kısıtlı olmadığı bilinmelidir.
Başarılı Start-up olmak gerçekten çok zor bir iş olsa da imkansız değildir. Günümüzde; 90lı yıllarda startup olarak piyasaya giren ve halen ayakta olan milyar dolarlık dev şirketler de mevcuttur. Bunlardan bir kaçına örnek vermek gerekirse; Twitter, Youtube, Uber bunların arasında yer alabilir. Bir startup şirket potansiyel müşterilerinin ihtiyacını doğru bir şekilde tanımlayamamış ise piyasa içerisinde kaybolup gidecektir.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, ticari mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürüldüğü organizasyonun oluşturulması işlemine denilmektedir. Girişimcilik için gerekli zaman ve çabanın harcanması, ekonomik, sosyal ve psikolojik risklerin alınması sonrasında katma değer yaratmayı hedefler. Girişimcilik nedir sorusuna verilecek diğer cevap ise; uygun bir zaman diliminde doğru bir stratejiyle harekete geçerek katma değer üretmektir. Girişimcilikte en önemli etmenlerin başında doğru zaman ve sabır gelmektedir. Girişimci yukarıda bahsedilen girişimcilik faaliyetleri için risk alan ve başarısız olmayı da göze alan kişilere denilmektedir.
Girişimci olmak yaratıcı düşünce, hırslı, sabırlı, öğrenme isteğine sahip olmayı, yaratıcı düşünce ve yeniliklere açık olmak gibi özelliklere sahip olmayı gerektirmektedir. Sadece bunlar ile sınırlı olmayıp risk alabilmeyi, cesur olmayı, özgüvenli olmayı, karşılaşılan problemlere analitik yaklaşım ile çözümü de gerektirir. Girişimci ruha sahip kişiler genel olarak normalde problem olarak görülen anlarda fırsat görebilen kişileri de ifade eder.
- Hazırladığımız makale ve haberlerimiz ile girişim haberleri sitemizde Türkiye’de ve dünyada başarılı girişimcileri ve girişim hikayelerini anlatmaya devam edeceğiz.
Girişimcilik ile ilgili temel girişimcilik becerileri için eğitim alarak, riskler ve fırsatlar hakkında fikir sahibi olmak ve girişimcilik becerilerini de geliştirmek mümkündür.
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, girişimcilik ve start-up anlamca birbirinden oldukça farklı olmasına rağmen sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu iki terim birbirinden farklı konuları temsil eder, birbirlerinin yerine kullanılması yanlıştır.
Girişimcilik ve Start-Up Arasındaki Farklar
Girişimcilik ve Start-Up terimleri arasında temel olarak ciddi farklılıklar barındırmaktadır. Bu farklılıkları çok iyi anlamak bu iki terimi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Start-Up ve girişimcilik arasındaki farklılıkları simge olarak nitelendirmek istenirse; girişimcilik bir ev ise Start-Up bir şehri temsil eder.
- Probleme bakış açıları açısından: Çoğu girişim, çözüm üretilmiş bir problem üzerinden hareket ederler. Örnek olarak vermek gerekirsek; bir çok esnaflık buna örnektir. Misal olarak bir terzi dükkanı açmak bir girişimdir ancak bir startup değildir. Bu tarz ve buna benzeyen girişimler hali hazırda çözüm üretilmiş bir formülü günümüz şartlarına göre yeniden uyarlayarak hareket ederler. Start-Up ise henüz çözüm aranmamış problemlere ya da çözüm bulunamamış konulara odaklanırlar. Bunların yanında hali hazırda çözümü olan bir sorunu daha etkili ve hızlı bir şekilde çözme eğilimini de kapsamaktadır. Startuplarda diğer girişimlere göre teknolojiyi kullanma oranı çok daha yüksektir.
- Risk Analizi açısından: Girişimcilik ve Start-Up arasındaki en temel fark aslında risk analizinidir. Tüm girişimler elbette risk içermektedir. Geleneksel girişimlerde hali hazırda çözüm üretilmiş bilinen bir model üzerinden hareket edildiği için girişimlerin riski daha azdır. Start-Up ise risk oldukça büyüktür. Çünkü startupların çözmeye çalışmak istediği problem üzerine daha önce çözülmüş bir örneği olmadığından belirsizlikler çok daha fazladır.
- Hedefledikleri Alan açısından: Girişimcilik ve Start-Up arasındaki farkların arasında ikisi için de farklı hedeflerin olmasıdır. Girişimler genel olarak geleneksel bir yapıya sahip olduklarından hedefledikleri alan daha dar olup yerel ya da en fazla bölgesel hedef alanlarına sahiptirler. Bir Start-Up ise çoğunlukla hedef alanları ülke ya da dünya çapında daha büyük bir çözüm arayışları içinde yer alırlar.
- Pazar Değişimi açısından: Girişimcilik ve yeni nesil girişimcilik modeli Start-Up arasındaki farklar pazar değişimlerini de içerir. Girişimlerde günümüze uygun değişimleri de içeren uyarlama çalışmaları bulunsa da ortaya büyük bir farklılık oluşturamazlar. Start-up ise normal girişimlere kıyasla daha fazla yeniliklere açık olmak zorundadır. Zamanın koşullarına uygun olarak gerekliliklerinden olan değişime ayak uydurma zorunlulukları vardır. Startuplar topluma farklı iş modelleri sunar ve ortaya koydukları yeniliklerle birlikte tüm pazarda değişim etkisi oluştururlar.
Özet ve Sonuç
Yukarıda yer alan tüm açıklamaların sonrasında açıklamalarda yer alan terimlerin kısa özeti aşağıda yer almaktadır.
Start-Up Nedir?
Yeni nesil girişimcilik modeli olan Startup ya da Start-up; yeni kurulmuş, daha başlangıç aşamasında olan girişimleri ifade eder. Tanımında nihai sonuca varılamayan ve sık sık farklı yorumlarla açıklanan bir kavramdır. Genelde teknoloji tabanlı ürün, sistem veya hizmet geliştirmek amacıyla kurulmuş 0–3 yaş arasındaki girişimci işletmelere verilen isimdir. Türkçe’ye “Filiz Şirket” şeklinde tercüme edilmiştir.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, ticari mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürüldüğü organizasyonun oluşturulması işlemine denilmektedir.
Start-Up ve Girişimcilik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Start-Up ve girişimcilik arasındaki farklar dört başlık altında incelenir:
- Problemlere bakış açısından
- Risk analizlerinde açısından.
- Hedefledikleri alan açısından
- Pazar değişimi açısından